I made this widget at MyFlashFetish.com.

Saturday, October 25, 2008

Ekin teman ketika duka - Mawi


Oleh SHAZRYN MOHD. FAIZAL shazryn.faizal@utusan.com.my

YANG pasti kini Mawi dan Ekin menanti penuh debar tarikh keramat 20 Disember yang akan menyatukan dua hati menjadi satu. –
TARIKH 21 Oktober 2008 pastinya akan menjadi tarikh yang akan dikenang oleh Mawi dan buah hati pengarang jantungnya, Ekin apabila segala-galanya tentang perkahwinan mereka dirungkaikan kepada pihak wartawan dan juga peminat yang menyaksikan sidang media mereka yang disiarkan menerusi saluran Awani, Astro.
Menurut Mawi, jika diikutkan kata hati, mahu sahaja dia melangsungkan perkahwinan dalam suasana yang cukup sederhana.
Tetapi, beliau sedar, dengan statusnya sebagai penyanyi popular, agak mustahil untuknya berbuat demikian. Katanya, bimbang ada pula yang berkecil hati.
Namanya pun Mawi. Jadi, mahu atau tidak, beliau harus melangsungkan perkahwinannya dalam suasana yang agak berbeza dengan apa yang diidamkannya selama ini.
Itulah penangan dan harga yang perlu dibayar untuk menjadi seorang yang popular seperti Mawi.
Apa sahaja gerak-gerinya akan sentiasa mendapat perhatian dan menjadi bualan ramai.
Luah Mawi dengan jujur, beliau mahu hari bersejarahnya itu kelak dikongsi bersama mereka yang banyak membangunkan karier seninya sepanjang tiga tahun bergelar artis.
“Saya cukup faham kalau buat kerja kahwin ini bukanlah satu kerja yang mudah. Nanti kalau kita buat besar-besaran, kita akan dikatakan cuba menunjuk-nunjuk dan riak. Tapi, kalau buat secara sederhana atau kecil-kecilan, lain pula yang dikatakan oleh orang luar seperti kedekut dan sebagainya.
“Jadi, selepas perbincangan dibuat dengan keluarga masing-masing dan juga Astro, jadi, inilah apa yang saya perlu lakukan demi menjaga hati semua pihak terutama peminat saya yang akan dapat menyaksikannya menerusi kaca televisyen. Saya mahu mereka sama-sama meraikan hari bersejarah saya,” kata Mawi sambil dipersetujui oleh Ekin.
Diminta untuk menceritakan tentang lamaran kepada buah hati pengarang jantungnya itu, Mawi sendiri tidak menyangka perkara itu (lamaran) akan terpacul daripada mulutnya saat ketika itu dia berada di Syria untuk melunaskan tanggungjawabnya sebagai seorang hos.
“Saya masih ingat lagi ketika itu pada tarikh 30 April dan waktunya pula adalah pada pukul 12 tengah malam. Saya duduk di tepi tangga di hotel penginapan saya dan saya pun menghubungi Ekin.
“Biasalah, kalau jauh di mata, rindu pasti menyala dan membara (ketawa). Entah bagaimana, saya tanya kepada dia apa kata kalau kita kahwin bulan 12 nanti?
“Selepas daripada itu, orang pertama yang tahu adalah kakak saya dan kami pun menghantar rombongan merisik ke rumah keluarga Ekin pada bulan Jun lalu. Hasil daripada perbincangan kedua belah keluarga, kami menetapkan tarikh perkahwinan kami adalah dalam tempoh enam bulan daripada tarikh merisik,” cerita Mawi lagi.
Bagaimanapun, jelas Mawi, wang hantaran masih belum ditetapkan kerana keluarga Ekin tidak menetapkan sebarang harga untuk Mawi memberikan kepada kekasihnya itu.
“Saya ada bertanyakan kepada ibu Ekin berapa wang hantaran yang ditetapkan. Namun, apabila ibunya memberikan jawapan terpulang kepada saya untuk menetapkan sendiri, saya menjadi bingung (ketawa).
“Jadi, perkara itu masih lagi dalam perbincangan dan apa yang pasti, ia bukanlah senaskhah al-Quran,” kata Mawi sambil merujuk kepada soalan yang diberikan oleh pihak media.
Bagi Ekin sendiri, beliau tidak pernah menyangka Mawi akan melamarnya menerusi telefon dan berhasrat untuk menyuntingnya menjadi isterinya.
“Bila saya dengar dia berkata demikian, saya memang terperanjat kerana tidak menyangka itu yang keluar dari mulut Mawi yang saya kenal sebagai seorang yang gila-gila, happy go lucky dan kadang-kala bagaikan tiada perasaan apabila berbicara dengannya. Inilah yang dikatakan jodoh,” jelas pemilik nama sebenar Nora’ashikin Rahmat ini sambil mengerling manja kepada Mawi.
Berpacaran dengan bintang popular seperti Mawi, implikasinya memang memberikan tamparan yang cukup hebat buat Ekin.
“Ada ketikanya saya mahu menyerah kalah dan hampir putus asa dengan hubungan ini. Apatah lagi, kata nista dan cercaan yang dilemparkan kepada saya di awal perkenalan saya dengan Mawi, ia secara tidak langsung memberi kesan yang mendalam terhadap diri saya.
“Namun, saya serahkan kepada takdir dan saya mengharunginya dengan penuh kesabaran. Sokongan daripada Mawi juga banyak membantu saya berdepan dengan cabaran ini.
“Insya-Allah, saya akan berusaha untuk menjadi seorang isteri yang solehah,” ujar bekas pelakon drama bersiri Kawan ini lagi.
Mawi akan menikahi Ekin pada 20 Disember ini di sebuah masjid yang masih belum ditetapkan lagi di Johor Bahru.
Pada sebelah malamnya, resepsi pihak pengantin perempuan akan diadakan di Stadium Tertutup Johor Bahru berkonsepkan moden kontemporari.
Untuk majlis tersebut, Ekin akan mengenakan busana rekaan Putra daripada Cosry.
Pada 28 Disember pula, majlis sambut menantu akan diadakan di Dewan Felda Taib Andak, Kulai, Johor, dengan mengetengahkan konsep Jawa seperti mana yang dikehendaki sendiri oleh Mawi dan rekaan pakaian pengantin serta pelamin adalah ilham Zulfazli Suhadi dan Arma Couture.
Menariknya, malam sebelum itu, Mawi akan mengadakan sebuah konsert percuma di Padang Felda Taib Andak untuk para peminatnya yang akan menyaksikan dirinya membuat persembahan bersama bintang-bintang Akademi Fantasia serta artis-artis lain yang masih belum lagi diputuskan.
Kemuncak kepada majlis perkahwinan yang dianggap sebagai wedding of the year ini adalah majlis resepsi istimewa yang bakal diadakan di Hotel Palace of the Golden Horses pada 11 Januari 2009 dengan mengambil tema Malam Arab atau Arabian Night.
Untuk tema Malam Arab itu nanti, pereka terkenal, Rizalman Ibrahim dan Bon Zainal telah dipilih untuk mereka pakaian pengantin dan juga pelamin.
Malah, merpati dua sejoli ini akan menghadiri kursus kahwin eksklusif hanya untuk mereka berdua sahaja pada 4 November ini di Masjid Putrajaya.
Melihatkan perancangan yang telah dilakukan, dapat disimpulkan perbelanjaan untuk merealisasikan perkahwinan empunya nama penuh Asmawi Ani ini sudah pasti melibatkan kos yang besar.
Malah, ada yang mengatakan Mawi telah menerima peruntukan sebanyak RM5 juta untuk menyiarkan hak eksklusif kepada Astro sempena perkahwinannya kelak.
“Ingin saya jelaskan di sini, segala spekulasi dan khabar angin yang mengatakan saya menerima sejumlah wang yang dikatakan itu adalah tidak benar sama sekali. Tidak mungkin perkara itu akan terjadi,” ujar Mawi lagi.
Melihatkan riak wajah Mawi pada majlis sidang akhbar tersebut, sememangnya terpancar rona bahagia di wajahnya. Mungkin Mawi sendiri tidak pernah bermimpi untuk berdepan dengan situasi yang sebegini.
Lupakan sahaja kisah lampau yang telah memberikan impak yang bukan sedikit kepada diri anak muda berusia 27 tahun ini.
Apa yang pasti kini, dia mempunyai seorang sahabat yang sanggup bersusah senang bersamanya yang akan menjadi suri hidupnya.
“Ekin hadir dalam hidup saya tatkala saya memerlukan seseorang untuk mendengar keluhan dan rintihan saya di kala saya berduka. Dia seorang pendengar yang setia dan saya bertuah mempunyai seorang sahabat yang akan menjadi isteri saya.
“Malah, selepas berkahwin nanti, saya tidak akan menyekat aktiviti seninya malah, memberikan sokongan padu untuknya,” ujar Mawi tersenyum manis.
Mengecapi hidup sebagai seorang anak seni yang disanjung dan dipuja telah banyak mematangkan Mawi dalam setiap perkara yang mendatangi dirinya.
Untuk itu juga, dia begitu optimis dengan dirinya apabila diajukan soalan tentang popularitinya yang akan jatuh merudum apabila bergelar suami kelak.
“Rezeki semuanya ditentukan oleh Allah. Saya sebagai seorang artis akan sentiasa bekerja keras untuk terus menjadikan diri saya lebih baik daripada sebelumnya. Apa yang saya pinta kepada semua pihak terutama peminat saya, teruskan memberikan sokongan dan doakanlah kebahagiaan kami,” kata Mawi penuh harapan.

No comments:

Post a Comment