I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, April 09, 2010

PENGAMBARAN MAJALAH SAJI DI KUCHING



Juru gambar En.Jafri dari Mjalah Saji sedang khusyuk mengambil shot yg menarik



Tahu Sumbat / Sambal Tahai

Salai Lumek Berlada / Sup Nenas Sarikei


Nasi Goreng Dabai / Nasi Bario 1 Borneo


Masak Lemak Terubok Masin /Kari Sesar Unjur


Daging Masak Hitam / Ayam Merah Sarawak

Asam Pedas Terung Asam Kepala Ikan / Manisan Timun

Baru-baru ini, saya telah dijemput oleh Majalah Saji dari KL untuk memasak beberapa masakan tradisi Sarawak untuk dimuatkan ke dalam Majalah Saji edisi Jun 2010. Pengambaran telah dijalankan dari 6 - 10 April dibeberapa buah lokasi.
Selain saya beberapa orang juga turut dijemput untuk memasak menu masing2 antaranya En.Sufian dari My Village Baruk, Chef2 dari Merdeka Palace Hotel, The Grand Magaretha, Restoran Penesa . Selain itu Perusahan Terubok masin Cozy Group , Rom's Homestay & Kek Lapis Dayang Salhah.
Untuk projek ini, saya telah menyediakan menu-menu khas [ gambar di atas] untuk dikongsi bersama anda semua. Untuk mendapatkan menu sila klik ke blog saya yang satu lagi ; www.resepijefbuj.blogspot.com.
Bagi mendapatkan bahan2 masakan saya, bukan senang. Saya terpaksa memesan bahan2 dari jauh untuk memasak menu pilihan saya seperti Ikan Tahai dari Limbang, Ikan Lumek dari Sibu, Beras Bario dari Ba'kalalan, Belacan dari Bintulu, Sesar unjur dari Belawai, Terong Asam dari Sri Aman dan selebihnya dibeli di Kuching sahaja.
Untuk melihat semua menu2 ini [ dengan gambar yg lebih menarik ] sila beli Majalah Saji keluaran Jun akan datang! Selamat mencuba resepi2 saya!

Terimah kasih kepada Rosmarlinda, wartawan eksekutif dari Majalah Saji, Jaffri [ Juru Kamera Saji ] dan Norashikin dari Majalah Mangga.... ' You all are great team! '

Tuesday, April 06, 2010

CALL FOR PROPER FISHING FACILITIES FOR HOMESTAY PROGRAMMES

THE BORNEO POST April 2, 2010, Friday


SIBU: Proper fishing facilities should be made available if fishing is to become part of the attraction in homestay programmes, said freelance lecturer Jefrey Bujang.Speaking to The Borneo Post yesterday, Jefrey said for now operators dared not promote fishing because the right infrastructure was still unavailable.
“Operators can’t allow visitors to go out there because anything can happen. Indeed if anything untoward does happen, it will destroy the homestay programmes,” Jefrey said.
“However, for local visitors keen to go fishing, they need to make arrangement with the operators,” he added.
Jefrey also pointed out that guests usually stayed three days and two nights only, which was considered short duration. He said it was “too challenging” to roll out too many activities in such short period.
He, however, said fishing was part of the itinerary if the homestay was located near the beach or river fronts.
The focus here would be more on beach activities with safety of tourists given priority.
Asked if foreign tourists would be disappointed if a homestay did not have internet connection, he said they would not mind.
He, however, said it would be a bonus to the guests if the homestay had one as guests would want to update on their itinerary or flight schedule.
“Over the years, based on my knowledge, there was no complaint of such nature received,” Jefrey said, adding that foreign tourists normally wanted to be free of the city kind of hassles.

Monday, April 05, 2010

ZEE AVI SANGAT SIBUK



petikan : Harian Metro /Oleh Norhadiani Baharomyanie@hmetro.com.my2010/04/05

KEPULANGAN Izyan Alirahman, 23, atau nama pentasnya, Zee Avi ke Malaysia bagi menjayakan konsert Zee Avi Live in Kuala Lumpur di Life Centre pada 20 Mac lalu sememangnya cukup dinanti-nantikan ramai peminat termasuk pihak media.

Masakan tidak, siapa yang tidak teruja mengenali gadis kecil molek itu dengan lebih dekat, sekali gus mendengar sendiri kehebatan suaranya yang berjaya menakluk pasaran Amerika Syarikat tanpa perlu mencipta nama di negara sendiri terlebih dulu.
Malah, siapa yang tidak bangga akhirnya dapat juga rakyat Malaysia melihat anak seni tempatan mencipta nama dan menembusi pasaran antarabangsa.
Pun begitu, dalam berbunga rasa bangga terhadap pencapaian gadis kelahiran Miri, Sarawak ini khabarnya Zee Avi mengguris perasaan pelbagai pihak terutama pihak media apabila didakwa menetapkan syarat enggan ditemubual wartawan dari akhbar mahupun majalah berbahasa Melayu.

Desas-desus yang lebih menghampakan (tidak pasti sejauh mana kesahihan gosip ini) Zee Avi lebih senang memaklumkan tempat kelahiran dan asalnya adalah dari Borneo setiap kali ditemubual media antarabangsa.

Justeru, sempena kepulangannya ke Malaysia, baru-baru ini penyanyi dan pencipta lagu popular dengan lagu Kantoi dan Bitter Heart itu diminta menjelaskan kebenaran.
“Saya tidak pernah lupa asal-usul dan kalau ada pihak yang menuduh sebegitu hanya kerana pendirian saya enggan berkomunikasi dalam bahasa kebangsaan, saya kira ia tidak wajar dan saya harus membetulkannya di sini.

“Saya selalu ingat pesan orang tua saya supaya sentiasa berpijak di bumi nyata dan ingat asal-usul kita.

“Saya orang Sarawak dan memang saya akui tidak begitu fasih berbahasa Melayu, maksudnya bahasa Malaysia rasmi. Kalau setakat bertutur dalam loghat Sarawak atau bahasa pasar itu bolehlah.

“Justeru, saya melihat pertuturan bahasa Melayu dalam loghat Sarawak tidak sesuai untuk urusan kerja atau rasmi.

“Jadi lebih eloklah saya bertutur dalam Bahasa Inggeris saja untuk mengelak berlaku salah faham atau kepincangan maksud.

“Saya pasti wartawan juga tidak suka sekiranya berdepan seseorang artis yang tidak lancar memberikan jawapan.

“Saya memang akui penguasaan bahasa Malaysia saya sangat lemah. Apatah lagi, semasa di bangku sekolah saya belajar di sekolah aliran Cina. Di rumah pula, keluarga saya hanya berkomunikasi dalam Bahasa Inggeris,” katanya.

Zee Avi turut melihat penguasaan Bahasa Inggeris satu kelebihan apatah lagi bahasa berkenaan diiktiraf sebagai bahasa utama dunia.
“Secara tidak langsung, perjuangan muzik saya menerusi medium Bahasa Inggeris ini membolehkan saya mendekati kelompok pendengar muzik dengan lebih luas dan tidak terbatas kepada pendengar tempatan saja,” jelasnya.

Menyingkap sambutan peminat terhadap persembahan di Life Centre, baru-baru ini, tanpa sebarang promosi besar-besaran iaitu sekadar dengan menyebar maklumat menerusi laman facebook (fb) dan Twiitter saja, peruntukan 3,000 tiket konsert habis dijual dalam masa dua setengah hari saja! Sambutan yang diberikan peminat mengejutkan syarikat AirAsia RedTix yang bertindak sebagai penganjur konsert.

Menyingkap perjalanan seni gadis berwajah eksotik ini, meskipun semakin dikenali masyarakat dunia, populariti yang menjulang tidak sedikitpun mengubah kehidupannya sebagai remaja timur.

“Saya tidak pernah berubah. Dari segi kerja, memang saya semakin tersangat sibuk memenuhi undangan nyanyian, tetapi sebagai seorang individu, saya masih lagi Zee Avi yang dulu.
“Terus terang saya masih menyesuaikan diri. Orang tua saya selalu berpesan agar kita sentiasa merendah diri dan jangan lupa tempat asal.

“Saya amat bersyukur tapi terkadang rasa seperti ingin bebas seperti remaja lain. Saya akui melalui satu perjalanan hidup saya yang amat mengagumkan, apatah lagi memperoleh peluang bekerjasama dengan ramai orang yang berbakat dalam bidang muzik di luar negara,” katanya.
Dari segi imej, gadis berambut kembang besar ini suka dengan fesyen yang ranggi, tetapi stailo. Gayanya yang unik itu membuatkan Zee Avi lebih mudah diterima di kalangan peminat.
Ini tidak menghairankan kerana Zee pernah mengikuti pengajian rekaan fesyen di America InterContinental University di London.

Bakat Zee mula dikenali masyarakat antarabangsa pada September 2007 apabila Zee Avi meletakkan video lagunya sendiri dalam laman YouTube atas permintaan seorang rakan karib.
Selepas itu videonya mendapat respons yang positif dan ramai pula meminta dia memuat naik lebih banyak lagi video nyanyiannya ke Internet.

Dari situlah seorang produser Patrick Keeler mengintai bakatnya lalu menghantar muzik videonya kepada Ian Montone, pengurus The White Stripes, The Shins dan The Raconteurs.
Tidak lama sesudah itu, Montone pula memberikan muzik videonya kepada Emmett Malloy yang menyuntingnya untuk Brushfire Records iaitu sebuah syarikat rakaman yang dimiliki bersama oleh Jack Johnson.

Antara lagu awalnya adalah No Christmas For Me yang dipaparkan dalam album This Warm December: A Brushfire Holiday.
Single Zee Avi, Bitter Heart diterbitkan di Amerika dan album penuhnya yang menggunakan nama sendiri, muncul pada Mei 2009 yang diterbitkan Brushfire Records dan Monotone Records.
Zee seterusnya mula menjayakan konsert jelajah Amerika dari Jun hingga Ogos 2009 bersama Pete Yorn. Konsert itu berakhir dengan jayanya di Music Box, Henry Fonda Theater di Hollywood, pada 27 Ogos 2009.

Profil
NAMA: Izyan Alirahman
NAMA PENTAS: Zee Avi dan sebelum ini pernah dikenali sebagai KokoKaina
UMUR: 24 tahun
TEMPAT LAHIR: Miri, Sarawak
WARGANEGARA: Malaysia
PENDIDIKAN: Graduan dalam bidang rekaan fesyen di American InterContinental University, London
LAGU HIT: Bitter Heart dan KantoiGENRE MUZIK: Akustik, World music, folk dan pop
INSTRUMEN: Vkal, gitar akustik dan Ukulele
KERJAYA: Pnyanyi, pencipta lagu dan pemuzik

Sunday, April 04, 2010

ULASAN KONSERT AF8 MINGGU KE TIGA

gambar : murai.com
Bila membaca komen-komen dari dada akhbar dan pandangan blogger lain, yang mengatakan Akademi Fabtasia sudah hilang taring, lemau, jatuh populariti dsbnya tapi bagi saya tidak begitu. Mungkin saya melihat dari sudut lain. Kalau di lihat dari segi BAKAT memang bakat pelajar AF8 melebihi dari AF musim lain. Kita perhatikan, mereka tiada masalah dalam menghafal lirik, suara ke laut juga tiada, tone deaf pun tak ada, Cuma nasib mereka malang apabila menerima lagu yang kurang menguji tahap vokal masing-masing.

Apa yang saya lihat, mereka menunjukkan peningkatan setiap minggu. Untuk minggu ini saya malas nak mengulas komen Adlin yang tunjuk pandai dari segala segi, elok saya fokuskan pada pelajar sahaja.Kehadiran lampu hijau tidak banyak membantu. Juri macam tak sedar akan kewujudan lampu hijau kecuali Aznil.

Kehadiran Juliza Adlizan pula sedikit sebanyak dapat memberi komen yang bernas dan tidak sakit telinga apabila mendengarnya.Seperti biasa komen Aznil sentiasa tepat dan bernas.

PENILAIAN PERSEMBAHAN PELAJAR
ALIF Sesuatu Janji (taufik batisah) 6/10
Opening yang segar. Saya dah semakin suka dengan tone suara Alif. Tarian Alif pun sebati dengan backing dancers. Confident level pun tinggi.
AIN Cinta Antara Benua (arni nazira) 7/10
Berjaya membawa lagu ini dgn baik. Betul kata Aznil... Ain telah kembali!
FARINA Cantik (nikki) 6/10
Berbekalkan pengalaman di Club, Farina juga berjaya membawa lagu yang susah ini. Pun begitu, low tone kurang jelas tapi tarian ada kelas!

SHAHIR Derita Cinta(jamal) 8/10
Pehhh... merdunya suara! Saya tak kisah kalau Juri kata tak ada originaiti, dia orang boleh ke??? Sebutannya jelas, ekspresi muka bagus. Tahniah Shahir!IWAN Permaisuri (jayjay) 7/10Seperti biasa, Iwan tetap cool, santai dan comel. Cuma Iwan kena baiki pada notes yang tinggi.NAD Bulan Cinta (eva) 6/10Not bad ! Tak sangka Nad pandai bergelek. Bukan senang nak bawak lagu dangdut ni. Saya tetap menantikan Nad diberi lagu yang benar2 sesuai dengan suara gemersiknya.


MAULANA So sick (neyo) 8/10

Maulana memenag selalu ada style dan memberi yang terbaik. Tarian ala Jacko nipun menarik dan dapat membantu persembahan Maulana.Saya suka dengan persembahannya.ADIRA Kini (feminin) 7/10Walaupun Juri kata persembahan Adira agak kasar bagi saya tidak. Adira berjaya membawa lagu ini dengan gaya tersendiri tanpa dihantui oleh suara ’katun’ feminin. Adira selalu yakin dengan apa yang dia buat.

DAUS Separuh jiwaku pergi (anang) 8/10
Sedap sangat suara Daus. Tapi sayang korus hanya sekali sahaja dan menyebabkan persembahan Daus tidak ada klimak. Kemunculan Intan Lydiana juga agak lambat menyebabkan kita ingin melihat lebih drama tersebut, Persembahan Daus berjaya menegakkan bulu roma saya.
ANUM Kau atau Aku (elyana) - 6/10
Persembahan yang boleh dijangka. Tiada banyak perubahan dengan persembahan Anum sebelum ini. Suara serak sudah menjadi imej Anum.


CARTA SELEPAS KONSERT.

1. Adira 12.68%
2. Maulana 11.36%
3. Shahir 10.05%
4. Alif 10.05%
5. Ain 9.87%
6. Nad 9.83%
7. Iwan 9.37%
8. Farina 9.12%
9. Daus 8.93%
10. Anum 8.73% [ TERSINGKIR ]
CARTA JEFBUJ

1. SHAHIR, MAULANA, SHAHIR 8/10
4. DIRA. IWAN, AIN 7/10
7. ANUM, FARINA, NAD , ALIF
6/10

Friday, April 02, 2010

RAPID KUCHING

Kecekapan pengangkutan awam dipertingkat
Petikan : The Borneo Post / April 1, 2010, ThursdayKajian kebolehupayaan bas awam tiba di sesuatu destinasi dalam tempoh lima minit bermula Sabtu ini
KUCHING: Satu kajian praktikal terhadap kebolehupayaan sesebuah bas awam tiba di sesuatu destinasi dalam tempoh lima minit di satu laluan akan bermula pada Sabtu ini.

KHIDMAT BERKUALITI: Abang Johari ketika melancarkan perkhidmatan bas Rapid Kuching di pekarangan Kompleks Pelancongan Sarawak. Turut kelihatan, Atei (tiga kanan) dan Affandi (dua kiri).
Menteri Perumahan dan Pembangunan Bandar Datuk Amar Abang Johari Tun Abang Openg berkata, kekerapan yang dicadangkan dalam kajian itu memerlukan sesebuah bas tiba selang setiap lima minit.
Kekerapan ketibaan bas itu katanya, amat diperlukan antara 6 pagi dan 9 pagi serta antara 4 petang dan 8 malam, iaitu ketika orang ramai berulang-alik ke tempat kerja.
Dengan kecekapan masa, orang ramai kelak diharap dapat menaruh keyakinan terhadap pengangkutan awam sebagai kenderaan utama untuk bergerak di Kuching.
“Projek perintis kita mulakan dengan Rapid Kuching menggunakan dua bas iaitu dari Kubah Ria ke Bako, manakala satu lagi dari Bako ke Kubah Ria,” katanya dalam majlis pelancaran perkhidmatan bas Rapid Kuching di sini, semalam.
Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Rapid Kuching Sdn Bhd Henry Lai, Timbalan
Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuching Selatan Abang Affandi Abang Anuar dan Datuk Bandar Dewan Bandaraya Kuching Utara Mohd Atei Abang Medaan.
Bertemakan ‘Hop on with us’ dua bas itu akan bergerak serentak pada jam 7 pagi dan perjalanan terakhir ialah pada 5.30 petang.
Jika projek perintis oleh Rapid Kuching itu berjaya, beliau memberitahu ia akan dikembangkan ke kawasan lain.
Abang Johari berkata, pengangkutan yang lebih cekap itu memerlukan pihak swasta membuat pelaburan tinggi kerana sesebuah syarikat perlu menyediakan banyak bas untuk setiap laluan.
“Ini bermakna jika ada 30 laluan, syarikat bas perlu ada 30 bas,” katanya.
Bagi menjayakan usaha menaik taraf sistem pengangkutan awam, pembabitan Rapid Kuching sahaja tidak memadai bagi menampung permintaan orang ramai.
Ia katanya, perlu merangkumkan syarikat-syarikat bas seperti City Link dan Sarawak Transport Company.
Mengenai persaingan yang dikatakan lebih cekap ditawarkan oleh van sapu, beliau berkata pengangkutan awam yang cekap akan dipilih para pengguna.
Van sapu katanya pada masa ini menjadi pilihan orang ramai adalah kerana khidmat pengangkutan awam yang tidak berkualiti.
“Memandangkan kita (pengangkutan awam) tidak memberi perkhidmatan terbaik, kita tidak boleh menyalahkan orang ramai (kerana memilih van sapu),” katanya.
Sementara itu, Henry berkata kewujudan Rapid Kuching adalah dengan matlamat meningkatkan kualiti pengangkutan awam di bandar raya ini.
“Kita dari semasa ke semasa akan mewujudkan laluan baru bagi meningkatkan keberkesanan jaringan,” katanya.

Thursday, April 01, 2010

KURSUS ' EXCELLENT CUSTOMER SERVICE' UTK PETRONAS STATION, SIBU

Krew sedang khusyuk mendengar ceramah
Sebahagian dari Krew yang menghadiri in-house training

Menyampaikan insentif berbentuk wang kepada krew di atas
penjualan minyak melebihi sasaran.

Tuan punya station En.Dahari Jol memberi cenderamata berbentuk
Minyak Syntium 800 sebagai tanda penghargaan.

Presentation saya menggunakan LCD TV

Align Center Krew membaca IKRAR


31 Mac, Sibu ; Saya telah mendapat jemputan untuk memberi 'in-house training' kepada krew Petronas Station di Jalan Teku , Sibu.

Memandangkan masa kerja Petronas adalah 24 jam maka hanya 8 orang krew shif petang yang dapat mengikuti kursus ' Customer Service' pada hari tersebut.
In-house training ini adalah anjuran station minyak Petronas Jalan Teku. Pengusaha station tersebut En. Dahari Jol, mempunyai misi untuk menjadikan station beliau menjadi antara yang terbaik di bandar Sibu. Sehubungan itu beliau telah mengorak langkah yang positif dengan mengadakan in-house training ini demi untuk memantapkan perkhidmatan pelanggan di station beliau. Semuga berjaya!

ROKOK ADA SEL DARAH BABI


KUALA LUMPUR - Seorang pakar akademik dari Australia semalam mendedahkan satu hasil kajian di Belanda baru-baru ini yang mendakwa menemui sel darah merah babi sebagai kandungan penyekat bahan kimia dalam puntung rokok.
Profesor Simon Chapman dari Universiti Sydney dilaporkan berkata, kajian itu mendapati babi digunakan dalam 185 jenis industri termasuk penemuan sel darah merah haiwan itu dalam penapis (filter) rokok.
Kenyataan beliau yang disiarkan oleh akhbar Daily Telegraph kelmarin menjelaskan, hasil kajian tersebut pastinya mengejutkan perokok yang beragama Islam serta Yahudi yang diharamkan memakan babi.
Menurutnya, setakat ini satu jenama rokok yang dijual di Greece telah didapati mengandungi darah babi.

Monday, March 29, 2010

ULASAN KONSERT KE-2 AF 8

MAULANA - PERSEMBAHAN TERBAIK [ gambar : Astro.com ]

Puas hati atau tidak? Bagi saya konsert minggu ke dua ni agak hambar, mungkin ketidakseimbangan pilihan lagu menyebabkan persembahan pelajar tersasar dari apa yang kita harapkan. Ulasan berikut adalah dari kacamata saya sebagai Pengkritik bebas di dalam blog.

Sebelum saya komen pasal persembahan pelajar saya akan beri komen pasal barisan Juri untuk konsert ke 2 AF 8.

1. Saya tak percaya 100% apa yang dikiritik oleh Juri Professional kerana mereka adalah manusia biasa yang ada perasaan ego, tunjuk pandai, minat dengan peserta pilihan masing2, emosional, marah tak bertempat dsbnya.

2. Kehadiran Deja Moss adalah tepat. Dia layak menjadi pengkritik. Kritikannya adalah jujur dan kritikan yang mengajar serta membina bukan menghina dan berlagak semua tahu. Pengetahuan dari segi teknik vokal banyak membantu Deja melontarkan komen.

3. Adlin seperti tahun2 yang lepas tetap berlagak pandai dalam segala aspek. Tiada yang betul dari kacamata beliau. Bila pelajar menari & buat macam2 gimik dia kata menyemak, tarian tak betul, better fokus dgn vokal. Tetapi bila pelajar berdiri tegak dan fokus pada vokal, beliau kata tak dramatik, malas, tak menghayati.... apa2 pun Adlin, biarlah Adlin dalam dunia Adlin sendiri. Pada pandangan saya kritikannya lebih kepada menghina dan membunuh jiwa pelajar. Bagi Adlin itu mungkin tidak ada apa2 pada dia tapi kepada pelajar ia boleh ’demotivate’ semangat mereka. Seperti yang pernah saya komen pada AF7 lepas, Adlin lebih layak untuk jadi Juri teater atau raja lawak sahaja. Dia sendiri tidak boleh menyanyi dan menari macamana boleh menjadi Juri pertandingan menyanyi? Komen yang dilontarkan banyak ke arah persembahan lakonan di atas pentas!

4. Aznil adalah contoh seorang pengkritik yang tau apa yang dia cakap. Walaupun persembahan Aznil selalu ’over do’ tapi itu adalah Aznil. Satu hal, Aznil tidak boleh menyuruh orang lain mengikut cara Aznil. Budak2 tu baru nak keluar dari kepompong. Mereka tak boleh nak keluarkan ‘STAR VLUE’ dalam masa yang singkat. Kita tengok beribu2 penyanyi masa ni... sampai tak 10% yang dah jadi STAR??? Tak de kan? So jangan harapkan atau push budak2 tu mengeluarkan aura STAR yang mustahil untuk mereka lakukan dalam 2 minggu konsert! Penyanyi yang menyanyi lebih 20 tahun pun tak dapat nak tunjukkan diri mereka tu ada STAR.

PENILAIAN PERSEMBAHAN PELAJAR
1.EMA / PAKAI BUANG (Stacy) 5/10
Very good opening, very confident tapi Ema nampak tercungap2. Sebutan kurang jelas dan suara macam menjerit sepanjang persembahan. Orang pasti membandingkan persembahan Stacy dangan Ema, inilah yang menyebabkan performance Ema nampak jauh ketinggalan.... kesian ye.

2.DAUS / MENATAP MATAMU (Aril) 8/10
Wow! Sedapnya suara Daus meyanyikan lagu ni. My personal view ia better than Aril. Selain menambah improvisasi dalam lagu, Daus bijak memainkan emosi ceria dalam persembahannya. Persembahan yang simple tapi menyerlah kelunakan suara Daus.
Saya tak bersetuju bila Adlin mengatakan gerakan Daus kaku sedangkan lagu ini memang tidak sesuai untuk menaripun. Tahukah Adlin yang Daus ni seorang penari?
Komen Aznil yang mengatakan macam persembahan budak sekolah pun saya kurang setuju. Bagi saya Daus memang pelajar pun! Dengan lagu santai begini tiada apa yang dapat dilakukan dan lagu ni takde korus dan klimaks [ dok ulang2 rangkap satu & dua je ]. Lagipun persembahan inilah yang diluluskan oleh tenaga pengajar. Tak kan nak lawan cakap cikgu kot! Lain lah kalau lagu yang ada jiwa memberontak atau marah dan ada klimaks barulah Daus dapat mempelbagaikan gerak geri & mimik muka.

3.NAD / AKU WANITA BIASA (Kris Dayanti) 5/10
Dah 3 minggu Nad kurang berjaya menarik hati saya untuk suka dengan persembahannya. Kenapa ek? Mungkin persembahan Nad macam dibuat-buat maksud saya tidak sebati dengan jiwa Nad. Tidak dinafikan suara Nad antara yang terbaik di antara pelajar2 lain tapi sayang Nad tidak tahu bagaimana untuk menggunakan kelebihan vokalnya. Suaranya selalu ke arah sumbang pada hujung2 baris lagu.
Yang peliknya sepanjang minggu kedudukan Nad selalu yang tercorot tapi masa konsert kedudukan Nad sentiasa dalam zon selamat. Ramai pengundi ni!
4. ALIF /DANCE WITH MY FATHER (Luther Vandross) 6.5/10
Saya dah boleh accept suara Alif minggu ni. Tapi masih rasa pelik kenapa tone suara bercakap tak sama masa menyanyi. Pendapat ini pun sama dgn Deja. It was a good performance mungkin gimik video clip pasal ayah Aliff dapat membantu emosi Alif.

5.FARINA / KETENTUAN (Ramlah Ram) 4.5/10
Sepatutnya Farina menggunakan pengalamannya menyanyi di Club untuk menyampaikan lagu ini dengan baik. High note tak sampai, low notes kurang jelas, tempo lari sikit dan semuanya lemah bagi saya. Satu persembahan yang tidak boleh dibanggakan.

6.IWAN-MENCARI KONKLUSI (Hujan) 5/10
Mungkin sebab Aura yang ada pada Iwan, Iwan tetap mendapat perhatian dari penonton. Pergerakan yang comel, ada stage present, muka yang menarik dan semua ini dapat menutup semua kelemahan dalam persembahan Iwan. Sebenarnya lagu ini langsung tidak sesuai untuk Iwan... lagu ini pun tak sesuai untuk bertanding dengan lagu pelajar lain [ kesian Iwan ek ] . Sebuah persembahan yang mudah untuk dilupakan.
7.ANUM / SEKADAR DI PINGGIRAN (Franscisca Peter) 5.5/10
Persembahan yang biasa-biasa saja. Suara serak ala rocker memang tidak sesuai untuk membawa lagu ini. Tapi saya suka dengan kejujuran Anum. Dia nampak bersungguh2 untuk menyanyi dengan baik. Betul kata Adlin dia terpaksa meminjam mood orang lain untuk membawa emosi lagu ini. Pun begitu Anum pandai mengawal suaranya supaya tidak sumbang.

8. AIN / LAGU HAPPY (Amy Mastura) 6.5/10
Kesian Ain, sekali lagi dia tidak diberi lagu yang bersesuaian dengan range vokal nya. Suara Ain yang ala2 negro sepatutnya membawa lagu yang lebih dramatik, barulah nampak kelebihannya. Bila Ain mendapat lagu sebegini, ia akan menjejas undiannya dan tidak mustahil Ain bakal disingkirkan minggu depan.
Bila Aznil kata kembalikan Ain yang dulu... pihak pengurusan harus bertindak cepat dengan memberi kan lagu yang sesuai supaya kita tidak kehilangan seorang yang berbakat besar seperti Ain.

9.MAULANA / HASRAT HATI (S.Mariam) 8.5/10
Mula2 mendengar vokal Maulana saya tahu, Maulana boleh memberi saingan kepada pelajar lain. Bagi saya inilah persembahan terbaik untuk malam ini selain Adira. Dengan lagak seperti penyani pro, Maulana dapat membuat kita percaya yang dia ada bakat yang besar. Tahniah Maulana! Saya nak lihat Maulana di final tapi sayang Maulana kurang popular dikalangan pengundi. Kenapa ek? Ayuh warga Johor... mari ramai2 afundi Maulana!!!!
Yang saya kurang setuju adalah, kenapa ibu Maulana dibawa ke pentas sejurus selepas persembahan Maulana? Sepatutnya selepas dikritik baru lah sesuai. Agak janggal apabila melihat ibu Maulana berada disisi bila dia dikritik. Juripun macam cover line je nak mengkritik.
10.SHAHIR /JANGAN NAKAL (Alif Satar) 5/10
Sebuahan persembahan yang biasa-biasa sahaja. Shahir gagal membawa lagu ini dengan baik. Sebutan tak jelas. Kalau kita lihat persembahan Alif Satar jauh berbeza. Ia membuatkan kita teruja dengan kenakalan yang diletakkan didalam suara dan mimik mukanya.
11.ADIRA / KU PERCAYA ADA CINTA (CT Nurhaliza) 8.5/10
Lagu yang tepat untuk Adira. Thumbs up untuk Adira kerana berjaya melunaskan tugasan minggu ini. Tak ada apa nak di komen. Adira memang ada kelas!!! Tahniah sekali lagi!
CARTA SEBELUM KONSERT
ALIF 13.18
IWAN 13.08
DAUS 10.05
ADIRA 9.60
NAD 8.60
FARINA 8.50
ANUM 8.32
MAULANA 7.78
SHAHIR 7.63
AIN 6.63
EMA 6.62
CARTA SELEPAS KONSERT
IWAN 12.47
ALIF12.30 DAUS 9.84
ADIRA 9.37
SHAHIR 9.34
NAD 8.54
FARINA 8.03
ANUM 7.99
MAULANA 7.71
AIN 7.38
EMA 7.03


PELAJAR TERSINGKIR : EMA

CARTA JEFBUJ
1. MAULANA & ADIRA 8.5/10
3. DAUS 8/10
4. AIN & ALIF 6.5/10
6. ANUM 5.5
7. EMA, NAD, IWAN & SHAHIR 5/10
11. FARINA 4.5/10

Saturday, March 27, 2010

ZEE AVI SUDAH BERTARAF ANTARABANGSA

Gambar DJOHAN SHAHRIN SHAH dan AMIN FARIJ HASAN

GAYA persembahan Zee Avi sewaktu beraksi pada konsert sulungnya di KL Live Centre, Kuala Lumpur, malam Sabtu lalu. TERIMA kasih kepada dunia teknologi moden hari ini yang telah menjadikan anak muda ini popular dalam sekelip mata.

Tidak dinafikan lagi, YouTube khususnya merupakan akses utama hari ini dalam usaha untuk mengesan bakat baru yang tiada siapa sangka memiliki keistimewaan tersendiri. Itulah yang terjadi pada diri Zee Avi atau nama sebenarnya, Izyan Alirahman yang berjaya mengharumkan nama negara di pentas seni antarabangsa.

Biarpun sudah menempa nama di peringkat internasional yang menjadi idaman banyak anak seni di negara ini, tetapi bagi Zee Avi, populariti tidak banyak mengubah hidupnya. Dalam satu sidang akhbar khas yang diadakan di Hard Rock Cafe, Kuala Lumpur, petang Isnin lalu, Zee Avi tidak merasakan dirinya sudah berubah biarpun kini namanya dikenali oleh masyarakat dunia.

"Dari segi kerja, memang saya semakin sibuk memenuhi undangan nyanyian tetapi sebagai seorang individu, saya masih lagi orang yang sama. "Saya bertuah kerana dapat bekerja dengan ramai orang yang berbakat dan faham dengan apa yang saya mahukan menerusi muzik saya.

"Memang itu matlamat saya dari awal lagi untuk berkongsi muzik saya dengan semua orang," kata gadis berusia 23 tahun ini yang menggalas tanggungjawab bukan sahaja sebagai penyanyi tetapi juga komposer serta penulis lirik. Turut hadir pada sidang akhbar itu ialah Pengarah Jualan, Universal Music Malaysia, Michael Chi.

Dalam majlis itu juga, Zee Avi telah menerima anugerah Emas di atas kejayaan album sulungnya yang mencatatkan penjualan sebanyak 7,500 salinan di negara ini. Selain Malaysia, albumnya turut mencatatkan anugerah Emas di Singapura serta Taiwan dan kini pihak Universal Music sedang cuba untuk mendapatkan slot persembahan buat Zee Avi sempena Anugerah Industri Muzik Ke-17 pada 2 Mei ini.

Kunjungan Zee Avi ke Malaysia adalah bersempena dengan konsert pertamanya yang baru berlangsung di KL Live Centre, Kuala Lumpur pada malam Sabtu lalu yang telah mengundang 3,000 pengunjung. Apa yang membanggakan, kesemua 3,000 keping tiket untuk menyaksikan konsert berkenaan semuanya habis dijual dalam tempoh dua hari sahaja.

Kisah karier seni Zee Avi memang menarik untuk diperkatakan dan sememangnya tuah merupakan salah satu aspek dalam penentu kejayaan seseorang artis itu. Siapa sangka, pada September 2007, hanya dengan sebuah rakaman untuk seorang sahabat yang kebetulan tidak dapat menyaksikan persembahannya telah mengubah hidup Zee Avi secara total.

Memang tuah berpihak kepada anak kelahiran Miri, Sarawak ini apabila dia menerima respons positif daripada pengunjung laman web popular itu. Rentetan daripada kejayaan itu telah mendorong Zee Avi untuk terus memuat naik video nyanyiannya dan daripada situ, bakatnya mula dikesan oleh pemain drum kumpulan The Raconteurs, Patrick Keeler bersama-sama pengurusnya, Ian Montone.

Melihat bakat istimewa yang ada dalam diri Zee Avi, Montone kemudiannya mempromosikan video muzik Zee Avi kepada Emmett Malloy yang terus mengambilnya untuk menjadi artis rakaman di bawah syarikat Brushfire Records.

Jika ada yang tidak tahu, Brushfire Records merupakan syarikat rakaman milik seorang penyanyi dan komposer terkenal Amerika Syarikat (AS), Jack Johnson. Sebelum merakamkan album perdananya, Zee Avi terlebih dahulu mencuri perhatian ramai menerusi sebuah lagu No Christmas For Me yang dimuatkan dalam album This Warm December: A Brushfire Holiday.

Tarikh 19 Mei 2009 akan terus menjadi sejarah tersendiri buat Zee Avi apabila album pertamanya yang juga mengangkat nama komersialnya itu mula dipasarkan. seterusnya

Friday, March 26, 2010

LAGI PENGHINAAN KE ATAS ISLAM OLEH ORANG YAHUDI !!!


PAMERAN 'SENI' YANG BERLANGSUNG DI SEPANYOL

LIHATLAH APA YG DILAKUKAN OLEH PUAK YAHUDI LAKNATULLAH......
BERLAKU DI DENMARK [ KITAB SUCI AL QURAN DI BAGI BABI MAKAN ]


ALLAH HANYA MEMANGGIL KITA 3 KALI

Renung-renungkan dan selamat beramal….Saat itu, Dhuha, hari terakhir aku di Masjid Nabawi untuk menuju Mekah....... .aku bertanya pada Ibu.'Ibu, kataku, ada cerita apa yang menarik dari Umrah....?' Maklum, ini pertama kali aku ber Umrah.Dan Ibu, memberikan Tausyiahnya.Ibu adalah pemilik Maknah Tour Travel dimana saya bergabung untuk Umrah di bulan July 2007 yang lalu.Kebetulan umrahku dimulai di Madinah dulu selama 4 hari, baru ke Mekah.Tujuannya adalah mendapatkan saat Malam Jumat di depan Kabah. Jadi aku punya kesempatan untuk bertanya tentang Umrah.Ibu berkata...'Shinta, Allah hanya memanggil kita 3 kali saja seumur hidup..'Keningku berkerut.... ....'Sedikit sekali Allah memanggil kita..?'Ibu tersenyum... 'Iya, tahu tidak apa saja 3 panggilan itu..?'Saya menggelengkan kepala.
'Panggilan pertama adalah Azan', ujar Ibu.'Itu adalah panggilan Allah yang pertama. Panggilan ini sangat jelas terdengar di telinga kita, sangat kuat terdengar. Ketika kita sholat, sesungguhnya kita menjawab panggilan Allah.. Tetapi Allah masih fleksibel, Dia tidak 'cepat marah' akan sikap kita. Kadang kita terlambat, bahkan tidak sholat sama sekali karena malas. Allah tidak marah seketika. Dia masih memberikan rahmatNya, masih memberikan kebahagiaan bagi umatNya, baik umatNya itu menjawab panggilan Azan-Nya atau tidak.. Allah hanya akan membalas umatNya ketika hari Kiamat nanti'.Saya terpekur.... .mata saya berkaca-kaca. Terbayang saya masih melambatkan sholat karena meeting lah, mengajar lah, dan lain lain. Masya Allah....... ..Ibu melanjutkan,
'Shinta, Panggilan yang kedua adalah panggilan Umrah/Haji. Panggilan ini bersifat halus. Allah memanggil hamba-hambaNya dengan panggilan yang halus dan sifatnya 'bergiliran' . Hamba yang satu mendapatkankesempatan yang berbeza dengan hamba yang lain. J alan nya bermacam-macam. Yang tidak punya wang menjadi punya wang, yang tidak merancang pula akan pergi, ada yang memang merancang dan terkabul. Ketika kita mengambil niat Haji / Umrah, berpakaian Ihram dan melafazkan 'Labaik Allahuma Labaik/ Umrotan', sesungguhnya kita saat itu menjawab panggilan Allah yang ke dua. Saat itu kita merasa bahagia, karena panggilan Allah sudah kita jawab, meskipun panggilan itu halus sekali. Allah berkata, laksanakan Haji / Umrah bagi yang mampu'.Mata saya semakin berkaca-kaca. ........Subhanal lah...... .saya datang menjawab panggilan Allah lebih cepat dari yang saya rancangkan... .......Alhamdulill ah...
'Dan panggilan ke-3', lanjut Ibu, 'adalah KEMATIAN.. Panggilan yang kita jawab dengan amal kita. Pada kebanyakan kasus, Allah tidak memberikan tanda tanda secara langsung, dan kita tidak mampu menjawab dengan lisan dan gerakan. Kita hanya menjawabnya dengan amal sholeh. Karena itu Shinta, manfaatkan waktumu sebaik-baiknya. .. Jawablah 3 panggilan Allah dengan hatimu dan sikap yang Husnul Khotimah.... ....... Insya Allah syurga adalah balasannya.. ....'** Mata saya basah di dalam Masjid Nabawi , saya sujud bertaubat pada Allah karena kelalaian saya dalam menjawab panggilanNya. ....Kala itu hati saya makin yakin akan kebesaranNya, kasih sayangNya dan dengan semangat menyala-nyala, saya mengenakan baju Ihram dan berniat..... .....Aku menjawab panggilan UmrahMu, ya Allah, Tuhan Semesta Alam........ ...
Huraisy
Pada hari kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yangbernama 'Huraisy' berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy inidari timur hingga ke barat. Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi.Malaikat Jibril bertanya : 'Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapayang kau cari?'
Huraisy pun menjawab, 'Aku mahu mencari lima orang.
Pertama, orang yang meninggalkan sembahyang.
Kedua, orang yang tidak mahu keluarkan zakat..
Ketiga, orang yang derhaka kepada ibubapanya.
Keempat, orang yang bercakap tentang dunia di dalam masjid..
Kelima, orang yang suka minum arak.
'kesal saya dgn sikap buruk sangka saya terhadap org lain dan sikap tidak tahu berterima kasih dgn kawan yg sentiasa berlapang dada…....sampaikan pesanan ini biarpn 1 ayat.. Wallahualam

Thursday, March 25, 2010

ALAM MAHSYAR

1. Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala ( bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yg lain.. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yg tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.
2. Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya 'Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini ?? Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya.'Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa. Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.
3. Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnyameniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.
4. Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "AjbuzZanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yg kembang membesar dari biji benih.
5. Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.
6. Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar.Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal),berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagiyang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.
7. Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya.Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.
8. Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah Ta'ala. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.
9. Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda.Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik di hari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasandan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.
10. Terdapat satu kolam kepunyaan Nabi Muhammad s.a.w. bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orangmukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.
11. Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:1. Pemimpin yang adil.2. Orang muda yang taat kepada perintah Allah.3. Lelaki yang terikat hatinya dgn masjid.4. Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.5. Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".6. Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orangramai).7. Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir airmatanya kerana takutkan Allah.
12.. Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan AllahTa'ala. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s.,Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah saw. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.
13. Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad s.a.w. ke hadrat AllahTa'ala. Lalu diperkenankan doa baginda.
14. Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun.Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun)sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga Arasy itu tiba di bumi.
15. Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah(bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikuloleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.
16. Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudahia umpama singgahsana yang terletak di hadapan istana.
17. Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab.Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & Atid / Kiraman Katibin.
18. Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing-masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.
19. Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad s.a.w.,dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukumyang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.
20. Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambildengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.
21. Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu NeracaTimbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.
22. Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad s.a.w. dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.
23. Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam,maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.
24. Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata-kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta'ala dengan Maha Bijaksana.
25. Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orangramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.
26. Syafaat Nabi Muhammad s.a....w. di akhirat : a. Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar denganmempercepatkan hisab. b. Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.c. Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah Ta'ala.
27. Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin olehTuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000orang yang lain.
28. Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang.Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.
29. Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun.Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.
30. Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.
Rujukan:Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al-Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

Wednesday, March 24, 2010

ULASAN KONSERT PERTAMA AF8

Melihat kepada Konsert Pertama, boleh dikatakan semua pelajar ada potensi untuk menjadi artis yang berjaya kerana memiliki aset yang bagus iaitu SUARA yang komersial. Cuma apabila mereka diberi cabaran lagu yang bukan genre yang mereka suka atau tidak bersesuaian dengan suara, mereka akan tenggelam dan dikritik hebat oleh Juri dan sencara tidak langsung mereka akan diejek, dihina di dalam C@15 dan akhirnya bakat yang ada pada mereka akan disia-siakan begitu sahaja. Tapi inilah dinamakan cabaran bagi pelajar AF. Namun kalau tesingkir tidak bermakna mereka gagal. Lihatlah Aizat yang tersingkir awal dan kita lihat siapakah Aizat masa kini? Namanya segah dan sebaris dgn penyanyi sedia ada.

KOMEN PERSEMBAHAN PELAJAR

MAULANA / EKSTRAVAGANZA [ 6/10 ]

Maulana sungguh yakin di atas pentas, suara beliau mempunyai range yang besar dan telah digunakan dengan sebaik2nya. Satu Opening show yang energetic dan dapat memanaskan pentas.

ADIRA / BERTAMU DI KALBU [ 7.5/10 ]
Suara jelas dan lantang, good breathing, dan persembahan sungguh dramatik. Sunguh hebat sebab boleh mencapai pic yang tepat. Walaupun nada lagu ni tinggi tetapi dia berjaya melunaskan lagu tersebut dgn baik. Adira bakal menjadi pencabar dalam AF musim ini.

SHAHIR / KHATIMAH CINTA [ 7 / 10 ]

Tak sangka Shahir dapat membawa lagu ini dengan baik. Walaupun dia adalah bekas seorang penyanyi Nasyid namun imej nasyid langsung tidak kelihatan. Penuh beremosi dan dramatik, namun Shahir harus buka mulut lebih luas untuk mendapat lontaran suara yang lebih jelas.

NAD / ERT [ 4.5 ]

Nad selalu diberi baju yang tak sesuai, dan ini memberi impak kepada persembahannya. Nad sedaya upaya untuk beraksi seksi dan boleh dikira agak berjaya walaupun ia amat berbeza dengan karektor sebenar Nad sebagai pemain futsal! Suara gemersik Nad tidak dapat ditonjolkan di dalam persembahanini.

DAUS / CARI JODOH [ 4.5 ]

Setakat ini Daus belum lagi dapat membuktikan kehebatannya sebagai pelajar AF8. Suara biasa sahaja namun tidak dapat dinafikan Daus ada X faktornya Cuma Daus kena cari sendiri dimanakan kelebihannya sendiri. Daus kena lebih yakin dgn diri.

FARINA / PAPARAZZI [ 4 ]

Bila dapat lagu ni saya dah dapat rasakan lagu ini susah untuk dinyanyikan. Kalau disuruh penyanyi profesional sekalipun saya tak terfikir mereka boleh membawanya dengan baik. Suara Farina tenggelam timbul dan diction kurang jelas. Persembahan yang mendatar.

ALIF / KAU & AKU [ 5 ]

Walaupun persembahan Aliff nampak ceria dan bertenaga tapi suara macam tak keluar. Alif kena belajar lebih lagi bagaimana untuk mewarnakan suaranya.

ANUM AKU TAK PERCAYA CINTA [ 7 ]

Seronok sangat melihat persembahan Anum, dia buat lagu ni macam lagu dia je. Walaubagaimanapun kedengaran tempo nya agak lari sikit.

SHAH / BENGANG [ 7 ]

Sedapnya suara Shah. Good voice control. Part menjerit Shah harus pandai menjaga teknikal control supaya tidak bingit. Yang bagusnya dia menyanyi tak serupa Akim. Mungkin keadaan fizikalnya kurang mendapat perhatian dari pengundi.

AIN / HEY LADIES [ 6.5 ]

Tidak dinafikan suara Ain antara yang terbaik dalam musim ini. Sayang sekali suara nya tidak betul2 dimanfaatkan untuk lagu ini. Persembahan yang biasa; persembahan Prelude labih bagus!
EMA / YANG TERBAIK [ 7 ]

Suka sangat dengan suara Ema. Lagu ni agak cheeky namun Ema kurang bermain dengan emosi ini. Of couse Marsha lebih baik. Lagu santai ini tidak mencabar vokal Ema.

IWAN / HAVENT MET YOU YET / [ 8 ]

Iwan ni nampak cool je. Mungkin ini sikap sebenar si mix chinese blood ni. Dia memang ada style bila menyanyi. Suara Iwan juga antara yang terbaik musim ini. Bet me, he will be in the final. Iwan ada good package. Betul kata Cikgu Q, bila Iwan naik pentas je semua mata tertumpu kepadanya. Iwan harus sedar dgn aura yang dimilikinya.

CARTA AKHIR

ANUM 25%
AIN 12%
SHAHIR 11%
IWAN 10%
ADIRA 9%
EMA 7%
FARINA 6%
NAD 6%DAUS 5%
MAULANA 4%
ALIF 3%
SHAH 3%

PELAJAR TERSINGKIR ; Shah

CARTA JEFBUJ

1. Iwan 8/10
2. Adira 7.5/10
3. Shahir 7/10
4. Shah 7/10
5. Ema 7/10
6. Anum 7/10
7. Ain 6.5 /10
8. Maulana 6/10
9. Alif 5/10
10. Daus 4.5/10
11. Nad 4.5
12. Farina 4

gambar : Astro

Saturday, March 20, 2010

ENJOY WHAT WE HAVE !


Life doesn't need to be perfect & rich..just enjoy what we have.. In the picture, just look at their condition.. no place to sleep, still they have made some space for chicken and dog... water pouring from the roof but still each 1 of them have a peaceful smile on their face.. Simply amazing!!!!! The happiest people in the world are not those who have no problems, but those who learn to live with things that are less than perfect. Keep Smiling Always.

Friday, March 19, 2010

PENGAKUAN CHEF HOTEL 5 BINTANG

Pada hari Ahad yang lepas, sekiranya anda mendengar siaran Radio 24 bersama Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) pada jam 2 pm, terdapat satu wawancara yang sangat menarik di antara Pengulas Radio 24, Tokki dan 2 orang Chef.Isu ini begitu menarik sehinggakan saya terasa rugi jika tidak mendengar celoteh mereka walaupun hanya hendak bangun ke tandas. Isu kepenggunaan kali ini ialah tentang Halal atau Tidak Halal Makanan yang Dihidangkan di Hotel 5 bintang.Seperti yang kita maklum, waktu orang Islam berpusu-pusu untuk makan di Hotel 5 bintang ialah ketika bulan Ramadhan. Bukan sahaja individu, malah syarikat-syarikat juga menjamu pekerja-pekerja dan pelanggan masing-masing di Jamuan Berbuka Puasa di Hotel 5 bintang. Maklumlah, Setelah penat dan lapar berpuasa pada siangnya, tentulah waktu untuk berbuka itu sewajarnya diiringi dengan juadah-juadah yang lazat dan sedap.

Tetapi jangan terkejut kerana hidangan anda di Restoran 5 Bintang itu belum tentu HALAL. Apa hukumnya puasa anda sekiranya berbuka dengan makanan yang Haram?Yang menariknya di dalam program ini, 2 orang Chef telah bersama-sama menceriakan rancangan ini. Apa kata mereka?Salah seorang Chef memberitahu, dari pengalamannya dahulu, di dalam retoran hotel 5 bintang yang menghidangkan buffet, terdapat 5 bahagian dapur masakan (Masakan Melayu, Masakan Barat, Masakan Cina.... tak ingat lagi dua). Setiap satu dapur diketuai seorang Chef yang dipanggil Eksekutif Chef. Di dalam buffet, setiap dapur akan memasak makanan tertentu untuk buffet tersebut. Resepi-resepi untuk makanan yang dimasak daripada setiap dapur adalah hak mutlak Eksekutif Chef. Ini bermakna tiada orang lain berhak memberi komen tentang resipi yang telah ditetapkan oleh Eksekutif Chef.Eksekutif Chef ini terdiri daripada orang yang pakar dan ahli di dalam masakannya untuk menjaga kualiti makanan yang dihasilkan (5 bintang lah katakan...).
Sekiranya Dapur Masakan Melayu tentulah eksekutif Chefnya adalah seorang Melayu. Sekiranya western maka pakarnya tentulah orang dari luar negara, begitu juga masakan cina dan lain lain.Sesetengah Chef yang mungkin berasal dari luar negara mempunyai cara memasak mereka yang tersendiri. Jika mereka sudah biasa meletakkan arak di dalam makanan di luar negara, mereka pasti akan meletakkan Arak ketika memasak di dapur sini.Salah seorang chef berkata, ketika beliau baru memulakan kerjayanya, beliau melihat bagaimana arak dituang di dalam sup bawang (onion soup) yang dimasak di Hotel 5 bintang ini.
Chef itu juga berkata, di atas ruang rak tempat memasak sup-sup, berbaris berjenis-jenis botol arak bersama-sama dengan rencah-rencah lain untuk dibuat sup. Jika tidak silap saya, bukan sup sahaja makanan yang mengandungi arak.Selain daripada Arak , ada yang lebih menarik lagi tentang pendedahan ini. Menurut chef tersebut, terdapat dua mesin pengisar daging di dapur tempat beliau bekerja. Satu bertulis "PORK" pada papan tanda berdekatan dan satu lagi bertulis "NON-PORK". Tapi dia amat kecut perut.. bila semua orang seperti tak nampak (atau buat-buat tak nampak) sahaja papan tanda itu... Kejap yang pork dimasukkan ke mesin yang ini, sekejap yang di sana ... sehinggakan, beliau terpaksa mengangkat tanah dan air untuk mencuci mesin tersebut setiap kali habis bertugas.
Yang memakan masakan itu pula ialah kita.Pada kebiasaannya, sesetengah hotel mengasingkan pinggan yang digunakan untuk menghidangkan khinzir di satu tempat yang berasingan untuk dicuci. Ini adalah kerana, pencuci pinggan dahulunya adalah di kalangan orang Islam. Tetapi menurut chef itu sekarang, pencuci pinggan adalah di kalangan orang Myanmar dan Bangladesh . Mereka bukannya tahu pinggan mana yang ada khinzir ataupun tidak. Untuk memudahkan kerja, semuanya dicampurkan sekali. Habis semuanya....Chef itu juga ada bercerita tentang kek-kek yang dihidangkan yang mempunyai arak, contohnya tiramisu. Banyak juga dessert dan kek yang tidak halal dihidangkan.
Adakalanya, daging yang di grill, ayam-ayam atau makanan yang dibakar adalah halal. Begitu juga dengan makanan laut. Namun, Chef menasihatkan agar lebih berhati-hati dengan pelbagai sos atau pencicah yang disediakan bersama kerana ia dikhuatiri tidak halal.Ada juga pada waktu waktu tertentu chef ini akan keluar dan melihat-lihat para pelanggan. Sekiranya beliau melihat orang Islam mendekati makanan-makanan yang tidak halal, maka dia akan mendekati mereka dan berbisik "Encik, makanan ni tidak halal...".
Tapi tentulah banyak daripada masa mereka berada di dalam dapur. Jadi nasiblah kepada para pelanggan Islam yang lain sekiranya tidak sengaja menikmati makanan yang haram.JAKIM telah memberi sijil Halal kepada 3 buah hotel sahaja tetapi sampai tamat program wawancara Radio 24 itu, saya tidak dapat menangkap nama Hotel 5 Bintang yang mana satu. D'Saji Felda telah diiktiraf Halal oleh JAKIM menurut Tokki (PPIM) cuma ia bukan nama Hotel 5 Bintang yang ingin saya dengar.
Saya berasa sangat terkesan di dalam hati apabila mendengar program ini dan pendedahan pengalaman-pengalam an daripada 2 orang Chef jemputan. Salah seorangnya kini telah menjadi Ketua Chef untuk Tabung Haji dan salah seorang lagi bertugas sebagai pengurus di sebuah syarikat makanan. Ia menjadi pengajaran kepada kita bahawa makanan yang nampak mahal dan sedap itu tidak semestinya memberi manfaat kepada kita.Sekiranya anda tahu Hotel 5 Bintang yang diiktiraf Halal oleh JAKIM sila kongsikan kepada semua pembaca.

Tuesday, March 16, 2010

AIN AF8 PALING MENYERLAH

Petikan : Berita Harian /Oleh Nurulhisham Abdul Gambar : Murai.com
Saingan bakal lebih sengit MUSIM baru Akademi Fantasia (AF) sudah pun bermula dengan berlangsungnya konsert Tirai AF di Dewan Sri Putra, Bukit Jalil, pada 13 Mac lalu. Malam itu, seramai 12 pelajar AF8 cuba menonjolkan keupayaan masing-masing, dalam persaingan awal meraih undian.

Namun, perhatian nyata menjadi milik peserta dari Sandakan, Nadiawaty Ainul Basir (Ain) yang menaiki pentas sebagai peserta terakhir, menyampaikan lagu The Climb, nyanyian asal Miley Cyrus. Sebelum tiba gilirannya menunjukkan bakat di pentas utama, mata penonton sebenarnya sudah bertumpu pada wanita berusia 24 tahun ini setiap kali dia bertindak sebagai penyanyi latar, membantu persembahan rakan yang lain. Paling tidak, ketika itu Ain menarik perhatian ramai dek penampilan, rupa paras serta kebijaksanaannya ‘membawa diri’.
Penantian penonton nampaknya tidak merugikan apabila Ain mengambil tempat di tengah pentas. Penuh keyakinan dan disertakan dengan vokal yang baik, Ain tidak mempunyai masalah untuk menggamit sokongan daripada peminat yang datang, menerusi persembahannya yang mantap. Pengkritik tetap, Aznil Nawawi dan Adlin Aman Ramlie, serta pengkritik undangan, Ning Baizura, juga nyata gembira dengan persembahan memberangsangkan peserta berkenaan. Ning menganggap persembahan Ain adalah yang terbaik pada konsert pengenalan itu, mengetepikan saingan 11 pelajar AF8 yang lain. Lalu, tumpuan peminat rancangan realiti popular ini tentunya kini sedikit sebanyak terarah pada pelajar yang boleh diumpamakan seperti peserta pertandingan ratu cantik terbabit.
Namun , Ain harus lebih bersedia pada minggu depan kerana saingan daripada beberapa pelajar lain termasuk Zafarina Jamhari (Farina), Muhammed Shahril Mohd Saleh Hussein (Shah), serta peserta adik-beradik, Erma Suhaimi (Ema) dan Siti Adira Suhaimi (Adira) usah dipandang remeh. Muhammad Alif Kadim atau Alif yang menyampaikan lagu Kris Allen, Live Like We’re Dying, juga mempunyai potensi untuk menghadirkan saingan sengit bagi pelajar lain pada musim ini. Persembahannya tidak menghampakan, serta mendapat pujian juri. Kata Adlin, Alif memiliki vokal belum pernah ditemui dalam AF, manakala Ning menganggap suaranya penuh berpotensi.
Aznil pula memuji keberanian peserta dari ibu kota itu menggunakan pentas dengan baik. Pelajar lain yang turut mengadakan persembahan pada konsert pertama mereka ialah Dayang Nor Anum Arjuna Aharun (Anum), Muhd Shahril Firdaus Eli (Daus), Muhd Firdaus Maulana Mohamed (Maulana), Nadia Emilia Roselan (Nad), Emirza Azwan Zulazrin Chew (Iwan) dan Ahmad Shahir Zawawi (Shahir). Selain daripada pelajar yang berasakan bahang kali pertama menaiki pentas konsert AF, dua pengacaranya, Sarimah Ibrahim dan Jimmy Shanley juga berasakan pengalaman serupa.
Pada ketika Sarimah kelihatan lebih selesa, mungkin dek pengalamannya yang lebih luas dalam bidang pengacaraan, Jimmy pula menunjukkan wajah yang agak ‘cuak’ ketika mengendalikan program siaran langsung itu buat julung kali. Pengetua bangga NORMAN Abdul Halim yang memikul tanggungjawab sebagai pengetua AF8 melahirkan kegembiraan dengan persembahan pelajar pada konsert pengenalan berkenaan. Katanya, paling tidak, sepuluh daripada 12 pelajar terbabit menunjukkan persembahan yang memberangsangkan, dengan tiga atau empat daripadanya pula selangkah di hadapan peserta lain. Menurut Norman, banyak perubahan ditunjukkan peserta apabila muncul pada konsert pengenalan itu, dari segi keyakinan dan kemampuan menguasai pentas. Kelebihan itu pastinya memudahkan lagi tenaga pengajar memperbaiki keupayaan masing-masing, apabila sesi pembelajaran bermula secara rasmi. Katanya, pada konsert berkenaan, pelajar diberikan peluang memilih genre lagu kesukaan masing-masing. Begitupun, bermula Sabtu ini, mereka akan tampil menyanyikan lagu pilihan tenaga pengajar dan pengetua rancangan itu.
Proses berkenaan bakal memperlihatkan kecenderungan seseorang peserta serta kelebihan mereka pada sesuatu genre muzik. "Secara ringkasnya, saya percaya persaingan pada musim kali ini adalah lebih sengit. Undian peminat untuk peserta dari Sabah juga pastinya akan pecah apabila wujudnya empat peserta dari negeri itu dalam musim terbaru ini. Keadaan itu tentu saja melahirkan suasana persaingan lebih menarik pada AF8," kata Norman yang berazam melahirkan penyanyi yang mampu bertahan lama dalam industri muzik.

Monday, March 15, 2010

KONTROVERSI AF 8


Petikan : Oleh FAIZAL SAHARUNImfaizal@kosmo.com.my

MENJADI sedikit tanda-tanya apabila Diari Akademi Fantasia edisi kelapan (AF8) dipercepatkan siaran pada 7.30 malam. Berbanding sebelum ini, ia bersiaran pada waktu perdana menerusi Astro Ria (saluran 104) iaitu pukul 9 malam. Biarpun Konsert AF berhasil memukau jutaan audiens, hakikatnya Diari AF tidak ketinggalan menghimpun peminat sendiri. Ia memapar perkembangan dan pembelajaran para pelajar dengan rutin kehidupan seharian mereka sepanjang berada di akademi.

Ekoran perubahan Diari AF8, timbul pertikaian Astro seperti tidak sensitif pada waktu Maghrib apatah lagi rata-rata penonton program itu beragama Islam. Terbiasa mempraktik amalan bunyi televisyen diperlahan atau terus dipadamkan, ironinya ramai akan ketinggalan Diari AF8.Pengurus Saluran Astro Ria, Azlin Reza Azmi bagaimanapun punya alasan tersendiri tentang relevan Diari AF8 bersiaran waktu baru bermula hari ini hingga Jumaat.

"Kami sudah buat kajian pukul 7.30 malam merupakan masa terbaik ahli keluarga berkumpul dan menikmati makan malam. Tiada sebarang kelemahan dengan waktu sebelum ini. Kami sebaliknya hanya mahu tonjolkan kelainan," jelasnya ringkas ketika ditemui pada majlis memperkenalkan 12 peserta AF8 di Ministry Of Sound, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.Faham tentang isu yang ditimbulkan media, Pengarah Eksekutif Astro Entertainment Sdn. Bhd., Zainir Aminullah turut memberikan persepsinya. Katanya: "Sebelum ini Diari AF diselitkan pada 9 hingga 9.30 malam, tetapi kami ada saluran drama tertentu di Astro Ria dalam tempoh sama. Ia menjadikan audiens mulai terbiasa dan serasi mengikuti drama ditayangkan sebelum ini."Waktu Diari AF8 pukul 7.30 malam tidak mengganggu orang ramai. Lagipun kami menyelitkan siaran ulangan pada 11.30 malam pada hari sama. Jika ada peminat terlepas, mereka masih boleh tonton program ini.

"Terus-terang, Astro sentiasa menawarkan pilihan kepada masyarakat di luar sana. Malah, sudah menjadi tanggungjawab kami memikirkan kemudahan dan keselesaan khalayak." Selain itu, Zainir turut menepis kenyataan AF8 disasar kepada penonton Sabah dan Sarawak berbanding Semenanjung. Masakan tidak, azan Maghrib di Malaysia Timur berkumandang sekitar 6.30 petang sekali gus membuatkan peminat di sana berkesempatan menyaksikan AF8.

"Isu AF hendak tarik perhatian orang-orang di Sabah dan Sarawak bukan baru. Bahkan, sudah lama dihebohkan. Ia tidak boleh diguna sebagai alasan menyasarkan kepada orang luar Semenanjung bagi meraih lebih undian atau beri istimewaan kepada mereka.

"Saya harap hal ini tidak diperbesarkan. Selain itu, saya lihat ada juga program popular pukul 7.30 malam di stesen televisyen lain meraih bilangan penonton tinggi. Kami tidak lihat perubahan masa sebagai masalah atau harus dipertikaikan.

"Macam saya cakap tadi, kami pastikan setiap pilihan ada pilihan lain. Kami juga prihatin dan mengambil kira cara hidup masyarakat berbeza di negara ini," jawabnya yang memendekkan Diari AF8 daripada sejam kepada setengah jam demi mempamerkan sebuah program ringkas dan padat, tetapi masih ada tarikan tersendiri.

Malaysia Timur

Seperti diketahui umum, peserta wanita AF versi terbaru itu didominasi bakat-bakat dari Malaysia Timur. Ia menampilkan empat orang dari Sabah iaitu Siti Adira Suhaimi atau Adira, 19; Nadiawaty Ainul Basir (Ain), 24; Dayang Nor Anum Arjuna Aharun (Anum), 19; Erma Suhaimi (Ema), 21; dan pelajar Sarawak, Zafarina Jamhari (Farina), 28. Peserta tunggal Semenanjung yang berjaya meloloskan diri dalam AF8 ialah Nadia Emilia Roselan (Nad), 22.

Azlin Reza mengaku tiada sebarang kriteria ditetapkan terhadap pemilihan pelajar terutama wanita menyertai AF8 setelah mereka menjalankan uji bakat di empat buah bandar iaitu Kuala Lumpur, Johor Bahru, Kuching dan Kota Kinabalu sejak Januari lepas.

"Pihak Astro tidak melihat tempat asal peserta atau kuota semasa proses pemilihan dijalankan kerana kami hanya menilai bakat dan personaliti mereka daripada merit. Cuma kebetulan peserta Sabah dan Sarawak lebih menyerlah kali ini," jelasnya yang enggan ditafsir berat sebelah memilih peserta AF8.

Selain itu, buat kali pertama AF8 menampilkan dua beradik, Ema dan Adira berasal dari Ranau, Sabah yang menghadiri uji bakat di Astro, Bukit Jalil, Kuala Lumpur beberapa bulan lalu.

Senarai pelajar lelaki pula ialah Muhammad Alif Kadim (Alif), 19; Emirza Azwan Zulazrin Chew (Iwan), 20; Muhd. Firdaus Maulana Mohamed (Maulana), 22; Muhammed Shahril Mohs Saleh Hussein (Shah), 26; Ahmad Shahir Zawawi (Shahir), 26; dan peserta Sarawak, Muhd. Shahril Firdaus Eli (Daus), 22.

Semua 12 pelajar dengan variasi bakat dan latar belakang itu telah menjayakan Tirai AF8 (konsert pengenalan) yang disiarkan pada 13 Mac lalu pada pukul 9 malam di Astro Ria. "Mereka dikurniakan suara dan kebolehan berbeza sekali gus membuatkan para peserta AF8 memiliki keunikan berbanding peserta-peserta sebelum ini. Untuk pihak produksi, kami cuba mengenengahkan bakat pelajar agar mencapai kecemerlangan dalam dunia seni selepas ini," tutur Azlin yang jelas berpuas hati dengan 12 nama pemain realiti AF8.

Konsert AF8 kendalian Jimmy Shanley dan Sarimah Ibrahim ditayangkan secara langsung dari Dewan Sri Putra, Bukit Jalil bermula 20 Mac ini pukul 9 malam. Debaran AF8 pula disiar keesokan harinya pada waktu sama selama setengah jam oleh Sarimah Ibrahim.
Untuk mengetahui lebih lanjut tentang AF8, peminat boleh melayari laman web www.akademifantasia.com.my.

Sunday, March 14, 2010

ULASAN KONSERT TIRAI AF8

Akhirnya konsert Trai AF8 yang kita nanti-nantikan telah berlangsung dengan jayanya semalam. Saya rasa ini adalah permulaan yang baik kerana kebanyakkan pelajar telah membuat persembahan yang boleh dikira 'ok' dan tidak menghampakan. Bagi saya ada segelintir pelajar yang salah memilih lagu kerana ia langsung tidak dapat memberi impak untuk konsert yang memperkenalkan diri mereka. Konsert ini amat penting untuk memancing undi kerana 'first impression' amat-amat penting.

Berikut adalah komen peribadi saya terhadap persembahan pelajar-pelajar di konsert Tirai AF8.

Farina (Tiada Lagi) :
Suara sedap tapi nampak kurang selesa mungkin kerana beliau adalah peserta pertama.

Shah (Drama King) :
Sedap tone suaranya ala-ala penyanyi kulit hitam.

Anum (Peleset Kota) :
Sepatutnya Anum kena control sikit keghairahannya untuk menonjolkan diri. Persembahan 'over acting' ini akan memberi kesan buruk kepada undian beliau.

Daus (Bye Bye Bye) :
Pemilihan lagu yang silap kerana dance music sebegini langsung tidak memberi impak kepada vokal beliau. Walaupun pandai menari namun tumpuan harus diberikan kepda vokal.

Ema (Tiada Lagi Tangisan) :
Butir-butir lirik seperti dikunyah dan kita langsung tidak dapat memahami lagu tersebut.

Adira (Gagap)
Satu lagu pemilihan lagu yang silap. Persembahan beliau dibayangi stacy. Lagu ini langsung tidak dapat menyerlahkan vokal beliau.

Maulana (Tekad)
Saya mula menyukai pelajar ini. Suara jantan dan lontaran vokal yang bagus sekali!

Alif (Live Like We're Dying)
Suara yang unik yang belum wujud dalam mana-mana pertandingan sebelum ini, tapi perlu digilap untuk menjadi lebih terserlah.

Nad (Gantung)
Kurang menyerlah. Suara agak biasa kita dengar dimana-mana pertandingan. Mana perginya suara-suara mantap dari Semenanjung? Bila saya tengok audition di c@15 ramai sungguh calon-calon yang bersuara mantap terutama dari Johor tapi kenapa tak terpilih???

Iwan (Coba)
Ini adalah pilihan saya untuk konsert ini. Penuh yakin, suara mantap dan personaliti menarik. Tahniah Iwan.

Shahir (Andalusia)
Setiap musim ada sahaja pelajar yang berpersonaliti sebegini... faisal, qaud, aswad sekadar memberi beberapa contoh. Harapan saya shahir akan diberi lagu yang benar-benar sesuai dengan suara dan personaliti beliau. Persembahan ok, ok sahaja.

Ain (The Climb)
Persembahan terbaik untuk pelajar wanita. Tahniah ain... aura finalis dah nampak... suara ala-ala penyanyi indon, personaliti menarik dan ada pesona seorang penyanyi. Mungin undian tidak menyebelahinya seperti farhan dulu namun dengan kualiti suara nya Ain boleh pergi jauh!

PERSEMBAHAN TERBAIK
Ain & Iwan

PENGACARA
Seperti biasa Sarimah berjaya melunaskan tugasnya dengan baik akan tetapi Jimmy nampak stress, kurang selesa, lost of words [ kenapa ek? ] dan tidak serasi dengan Sarimah. Awal lebih serasi sya rasa. Mungkin Jimmy jarang menjadi MC secara terbuka seperti ini.... tapi takpa... insyallah untuk konsert sebenar nanti Jimmy harus kerja keras k!

JURI
Adlin - harap-harap tahun ni beliau lebih mengajar dari menghina. Kadang-kadang kritikan beliau melampau dan boleh menjatuhkan kredibiliti pelajar. Beliau lebih sesuai mengkritik bidang lakonan dari bidang nyanyian.

Ning - Memang pilihan saya, simple tapi banyak pengajaran. Jangan menjerit, jangan bongkok dan buka mulut adalah sinonim dgn ning. Keep up your good work!

Aznil - Harapan saya termakbul. Saya mula meminati cara aznil mengkritik apabila melihat beliau menjadi juri dalam Sehati berdansa dan Raja Lawak. Kritikan yang jujur, membina dan tidak keterlaluan. Tahniah Aznil. Beliau bakal menjadi juri favourite untuk musim ini!

PENTAS
Simple dan tidak berserabut. Saya suka dengan penataan cahaya dan setting yang amat sesuai untuk pentas nyanyian.

DIARI AF
Saya kurang bersetuju dengan komen orang ramai terutama di semenanjung yang mengatakan waktu siarannya kurang sesuai kerana dilangsungkan pada waktu marghrib. Bagi saya tidak semua negeri mempunyai waktu marghrib yang sama. Di Sabah dan Sarawak waktu marghrib di sini adalah antara jam 6.15pm hingga 6.50pm. Kalau tidak berkesempatan bolehlah menonton siaran ulangan jam 11.00 malam. Bukan satu masalah kan?

KESIMPULAN

Saya amat berpuas hati dengan persembahan pelajar semalam. Walaupun ada cacat celanya tapi harus diingatkan, mereka belum lagi masuk kelas, so... kita akan lihat perkembangannya di minggu-minggu yang akan datang!

PELAJAR FAVORITE JEFBUJ
Ain, Iwan & Maulana.