I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, April 30, 2009

I Know Your Handphone Number !!!!

This is a black magic trick that will tell you your own handphone number. Before you start this trick, please make sure you don’t try this at home without your mom and dad… If you’re ready, carefully follow these steps below. But remember, don’t try to cheat. Because, if you cheat, simple - the magic doesn’t work! Hahaha, here we go:

Key-in the first 3 digits of your handphone number (not the 01x number) into the calculator
Multiply by 80
Add 1
Multiply by 250
Plus last four digits of phone number
Plus last four digits of phone number again
Minus 250
Finally, divide by 2


Is this your handphone number????AMAZING!!!!!

Wednesday, April 29, 2009

Pelancaran Album Terbaru Mawi - ALLAH HABEEBI



Semalam, jam 2.30 petang, bertempat di Hotel Le Meridien Kuala Lumpur telah berlangsung sidang media pelancaran album terbaru Mawi - Allah Habeebi. Mawi yang lengkap berjubah putih tanpa berkopiah hadir bersama Ekin. Turut hadir ialah para penerbit dan komposer album.
Terdapat lapan buah lagu baru dan lama yang diolah semula sebagai hadiah halwa telinga untuk para pencinta muzik berkonsepkan ketuhanan dan kemanusiaan ini. Album terbitan Maestro Records ini boleh didapati di pasaran dengan harga RM 25.90 untuk cakera padat.

Petikan : sensasi selebriti.com


komen jefbuj:
Baru-baru ni laporan dalam Gala TV. d: Walaupun alam pasaran lembab sekarang ini, Album Mawi still boleh terjual lebih 10ribu unit dan 50 ribu dimuaturun di internet! Tahniah Mawi!

Monday, April 27, 2009

ULASAN KONSERT AF7 KE-7

KEZUTAN AWOOK!!!!

Sekali lagi seperti minggu lepas, keputusan penyingkiran telah mengundang kontroversi! Dari kontroversi pemilihan lagu, pilih kasih, persengketaan, cikgu mengamuk, pelajar memberontak dan sebagainya... sememangnya inilah yang menjadi resepi rancangan terbitan Astro untuk memancing penonton supaya melekat di TV setiap hari! Walaupun dikutuk, dicemuh namun AF tetap menjadi pilihan utama warga Malaysia. Saya rasa tidak mustahil demam AF turut melanda Brunei & Singapura! Tahniah Astro! Walaupun usia AF telah mencecah 7 tahun namun demam AF tidak pernah kebah.

Satu lagi kejutan yang berlaku semalam. Saya macam tidak percaya dengan apa yang saya lihat semalam. Semua tahu, Airil merupakan pelajar favourite musim ini. Keluar sahaja Aril membuat persembahan tak kira dia sumbang, over acting, kena kritik pedas oleh juri namun Airil tetap dipuja. Walaupun Airil bukan peserta pilihan saya namun saya amat terhibur dengan semua persembahan Airil. Kita tahi yang Airil sememangnya budak yang agak hyper baik di dalam diari apa tah lagi di konsert. Minggu depan saya dapat bayangkan betapa sunyinya akademi tanpa seorang pelajar yang bernama Airil.

Dalam ramai yang memuja begitu juga yang mengutuk. Itulah yang terjadi kepada Airil. Di c@15 boleh dikatakan nama Airil yang paling meletup. Macam2 gelaran diberi, telinga capang, kuali astro, poyo, gedik, mat inter frame, pengampu cikgu dan 1001 macam lagi gelaran yang menyakitkan telinga namun itulah aura Aril yang sebenar. Seperti Mawi dahulu ramai yang mengutuk dari memuji namun nasib menyebelahi Mawi apabila Mawi dinobatkan sebagai Juara AF3.

Kesian Marsha, penyingkiran Airil disebabkan oleh Marsha... itulah luahan chatters di c@15. Saya rasa taklah, Airil keluar sebab dari konsert pertama lagi Airil tidak pernah tersenarai ke Top 3, walaupun persembahannya mantap. Jadi it’s a high time for him to leave! Kita kena terima kenyataan. Tapi Airil jangan kecewa, Airil tetap akan mendapat tempat di luar sana kerana Aura Airil begitu kuat. Contohnya lihat si Aizat, walaupun terkeluar awal namun kejayaan Aizat melampaui pelajar2 yang masuk final. Good luck Airil!

LAGU BONUS - Fiona

Saya suka dengan harmoni suara pelajar, begitu serasi dan step yang simple pun tidak menyakitkan mata. Walaupun ada stail 4U2C namun ia tidak membayangi 4U2C. Yang peliknya kenapa AC tak dapat ikut rentak mereka sedangkan itu adalah lagu AC sendiri. AC sengaja kot! Apa-apa pun saya terhibur dengan persembahan mereka.

LAGU BONUS - UNTUK MU

Saya rasa ada distraction dalam persembahan Aishah, Claudia dan Isma. Macam tidak ada harmoni. Mungkin suara Claudia yang besar tidak sesuai dengan suara Aishah & Isma yang banyak menggunakan teknik headtone & falsetto. Persembahan mereka pun terlampau selamba menyebabkan projection suara mereka tidak dapat hit certain notes. Walaubagaimana pun tarian mereka bagus.


LAGU MENUJU PUNCAK

Saya rasa tarian Menuju Puncak minggu ini adalah yang terbaik walaupun ditarikan oleh 7 orang pelajar sahaja. Pergerakan mereka sharp dan penuh berkeyakinan. Banyak step yang baru yang Cikgu Aris masukkan dalam tarian ini. Vokal mereka pun baik. Tahniah Cikgu Aris kerana sentiasa mengubah step yang pelbagai & menarik setiap minggu.

Berikut adalah keputusan carta SMS selepas konsert yang dikeluarkan pada jam 11.30 malam.

AFIZ 40% AISHAH 22% YAZID 13% AKIM 12% CLAUDIA 12% ISMA 1%

Walaubagaimanapun carta sebenar akan saya tunjukkan dibawah. Keputusan undian di atas adalah undian yang baru masuk selepas undian ditutup. Nampaknya undian Hafiz telah mengatasi jauh berbanding dengan undian pelajar lain. Apa yang menjadi persoalan ialah undian Isma cuma 1% tetapi ia akan meningkat dengan cepat keesokan harinya dan akan memintas Juara Carta dalam sekelip mata. Undian Isma tidak pernah kurang dari 35% sepanjang minggu dan inilah yang menghairankan banyak pihak. Apa2pun jawapan ada ditangan Astro dan Astro WAJIB memberi kenyataan di dalam akhbar supaya pengundi faham akan keadaan sebenar.

ULASAN PERSEMBAHAN PELAJAR

AIRIL

Sayang sekali kecemerlangan Airil minggu ini dibalas dengan penyingkiran sama seperti Qhaud minggu lepas. Walaupun telah mendapat pujian melambung dari ketiga-tiga Juru namun itu tidak cukup untuk menjadi tiket Airil beraksi ke final! Saya amat terhibur dengan persembahan mantap beliau. Body gesture yang menarik, performance seperti seorang ‘superstar’ walaupun suara agak serak kerana masalah sakit tekak. Apabila Airil diumumkan sbagai pelajar yang terkeluar sorakan dan jeritan di dewan seolah-olah tidak rela Airil disingkirkan. Namun ini adalah kenyataan, Airil keluar bermaruah! Jangan bimbang Airil akan lebih berjaya diluar sana. Mungkin sudah beratur producer nak ambil Airil sebagai pelakon kerana Airil memang ada aura sebagai seorang pelakon!

8.5/10
CLAUDIA

Claudia nampak berubah dengan imej rambut straightened wet look. Nampak lebih ayu. Bagi saya persembahan Claudia ada feel dan berjaya membawa lagu ini dengan baik. Saya kurang faham apabila Adibah dan Adlin mengatakan Claudia masih kurang menghayati lagu. Nak sangat saya lihat mereka berdua bawa lagu ni dan kita lihat apa kah ’feel’ yang dimaksudkan. Lain orang lain caranya. Cara Claudia adalah cara Claudia, cara Adibah adalah cara Adibah. Kadang2 kita nampak percanggahan pendapat antara Juri, yang sorang kata very good performance yang sorang kata kurang yakin! Tah lah….. mengomen memang senang tapi bila buat boleh ke? Kita tengok artis2 pun santai je, tak da lah nak feel gila2 atas pentas. As long as penonton terhibur dah ok bagi saya. Saya lebih terarah kepada komen yang ‘mengajar’ bukan komen ‘menghentam’ atau syok sendiri. Kalau kata salah tunjukkan yang betul. Barulah pelajar tahu untuk membetulkan kesalahan mereka.
6/10


AKIM

Inilah dia yang dikatakan persembahan yang ‘colorful’ dan ‘energetic’. Melompat, menari, terun bawah, angkat kerusi ini semua adalah ‘creative performance’. Tahniah Akim kerana memberi yang terbaik, Cuma stamina kena jaga sebab di akhir persembahan Akim pancit sikit.
Saya kurang senang dengan Adlin yang mengatakan“kau hisap dadah ke?’ Apa ni Adlin? Mulut tu control sikit le! Kalau dalam kelas tak apa tapi ni untuk public viewers. Saya harap pihak produksi dapat menegur Adlin supaya pandai menjaga tertib apabila memberi komen.
Satu lagu lawak bodoh dari AC , Akim nak transform jadi GEGIRL! Lawak ke??? Lain kali buat skrip elok2 dan dengar kritikan peminat, kalau tak nak dibandingkan dengan Aznil at least belajar lah dari Aznil macamana nak buat lawak yang spontan yang boleh diterima akal.

7.5/10

YAZID

Berbaloi Yazid kena marah di dalam kelas dan inilah hasilnya. Penuh penghayatan, kareogafi yang baik walaupun tak terkinja-kinja macam selalu. Level of confidence juga amat tinggi dan penampilan Yazid pun nampak kemas, up to date dan tidak berserabai seperti selalu. Tahniah Yazid, akhirnya keluar jugak si Yazid dari comfort zone beliau.

7/10

AISHAH

Lagi satu penghinaan dari AC kepada pereka baju. Macam bungkus keropok Den Dang! Patutkah AC berkata begitu? Walupun baju Aishah too colorful tapi AC tak perlu nak komen baju pelajar. Apa-apapun persembahan Aishah masih comel seperti biasa dan tiada yang baru. Aishah kena tengok persembahan Aishah berkali-kali di dalam TV dan kaji apa yang tak kena dengan persembahan Aishah. Mungkin Cikgu Aris kena buat post mortem sebab Cikgu Aris adalah guru tarian & persembahan.
Masalah Aishah adalah Aishah ‘malas’ di atas pentas. Terpacak di tengah stage dan mengepak tangan, jalan takut-takut dan inisemua harus diubah. Takkan every concert mendapat komen yang sama pun tak faham-faham lagi. Suara Aishah memang superb, jelas dan bersih kalau dibandingkan dengan suara pelajar lain, namun Aishah harus bijak menggunakan kelebihan suara Aishah dan melakukan perubahan dari segi persembahan di atas pentas. Kalau Aishah berjaya melakukan ini, tidak dapat diragukan lagi Aishah akan tersenarai antara pelajar yang layak ke final!

6.5/10

HAFIZ

Hafiz,hafiz,hafiz………… hafiz telah membuatkan saya tidak senang duduk semalam. Mana tidaknya, hingga ke akhir latihanpun Hafiz belum menghafal lirik yang berjela-jela tu. Seperti yang dinanti-nantikan tenaga pengajar, barisan juri, peminat dan tak kurang juga kelab anti-hafiz di C@15, Hafiz telah berjaya membawa lagu rentak RAP dengan baik walaupun ada terlupa sikit lirik pada verse yang pertama. Tahniah Hafiz! Saya memang telah menjangkakan Hafiz akan berjaya melakukannya. Kehadiran vokalist wanita dari lagu asal Najwa, turut memberi semangat kepada Hafiz.
Persembahan yang mantap, mempunyai rappers attitude, good communication with the audiences and what more to say??? You are the Juara in the making!!! Saya tercuit hati apabila melihat gelagat tenaga pengajar yang bersorak dan memberi standing ovation setelah Hafiz mengakhiri persembahan menandakan Hafiz lulus dengan cemerlang! Saya harap minggu depan pihak fakulti akan berlaku lebih adil untuk memberi lagu yang bagus, mesra telinga dan melodious kepada Hafiz kerana sebelum ini semua lagu adalah lagu yang kurang popular kalau hendak dibandingkan dengan lagu2 pelajar lain.

8/10

ISMA

Boleh dikatakan inilah persembahan yang paling lemah dari Isma kalau dibandingkan dengan persembahan2 sebelum ini. Improvisation yang dilakukan adalah sama pada semua lagu yang pernah Isma bawakan sebelum ini. Isma seperti terlalu bersungguh-sungguh menyanyikan lagu yang agak senang ( bak kata Adlin ). Ini menyebabkan Isma seperti tertekan dan tidak relaks. Voice projection pun kurang menjadi dan agak goyah dihujung-hujung notes. Habit memegang kepala ( seperti Saeda AF6) masih menganggu stage presence Isma. Bagi saya persembahan dari Isma adalah salah satu persembahan pelajar yang kurang saya nantikan selain Yazid di setiap konsert kerana saya boleh menjangkakan tidak ada apa-apa pembaharuan yang mereka boleh tunjukkan. Oleh itu saya harap Isma & Yazid harus mencari X factor masing2 kalau hendak menjadi bintang di masa akan datang. Kalau setakat menang undian sahaja tidak akan kemana-mana.

5.5/10

Penyingkiran Airil merupakan satu kontroversi!!

Carta undian sebelum konsert
Isma 24%
Yazid 19%
Hafiz 14%
Aril 12%
Akim 11%
Claudia 10%
Aishah 10%
Carta undian selepas konsert
Hafiz 17%
Isma 17%
Aishah 15%
Yazid 15%
Akim 14%
Claudia 11%
Airil 11%

Carta pilihan jefbuj
Airil 8.5/10
Hafiz 8/10
Akim 7.5/10
Yazid 7/10
Aishah 6.6/10
Claudia 6/10
Isma 5.5/10

Saturday, April 25, 2009

The Love Story of Ralph & Edna

Just because someone doesn't love you the way you want them to, doesn't mean they don't love you with all they have. Ralph and Edna we re both patients in a mental hospital.
One day while they were walking past the hospital swimming pool. Ralph suddenly jumped into the deep end. He sank to the bottom of the pool and stayed there. Edna promptly jumped in to save him. She swam to the bottom and pulled him out.
When the Head Nurse Director became aware of Edna's heroic act she immediately ordered her to be discharged from the hospital, as she now considered her to be mentally stable. When she went to tell Edna the news she said, 'Edna, I have good news and bad news. The good news is you're being discharged, since you were able to rationally respond to a crisis by jumping in and saving the life of the person you love. I have concluded that your act displays sound mindedness.
The bad news is, Ralph hung himself in the bathroom with his bathrobe belt right after you saved him. I am so sorry, but he's dead.' Edna replied, 'He didn't hang himself, I put him there to DRY. How soon can I go home?'
Happy Mental Health Day!
You can do your bit by remembering to send an email to an unstable friend...

Friday, April 24, 2009

Thursday, April 23, 2009

Hatiz before "The Hair"




In 2005, Mawi (remember Mawi?) came to Kuching to perform at a charity concert organized by Persatuan Ibu Tunggal. Guess who did the opening act for Mawi's show? A young spiky-haired 16 year old Hafiz.

credit to : Hafiz AF Idol Zone

Wednesday, April 22, 2009

Hafiz Suka Ayam Masak Coke

20-Apr-2009 Oleh: Ellyna Ali


KUALA LUMPUR, 20 APRIL 2009: Hati ibu manalah yang tidak terusik apabila anak yang ditatang bagaikan minyak penuh didakwa seperti telah dianaktirikan dalam Akademi Fantasia 7 (AF7). Sungguhpun begitu, ibu Hafiz iaitu Halizawati Hj Mohd Salleh, seboleh-bolehnya tidak mahu lekas mempercayai apa yang diperdebatkan di kalangan peminat program itu. Malah, dia dan suaminya, Mohd Suip Mohd Suut, juga lebih suka mengambil sikap untuk bertenang, tidak cepat melatah serta berfikir dengan positif. "Saya tahu AF7 adalah sebuah program berbentuk realiti dan apa yang dipaparkan di dalam Diari AF setiap hari lebih banyak diwarnai unsur drama. Saya yakin Hafiz dijaga dengan cukup baik di dalam akademi tersebut," katanya sewaktu dihubungi murai.com.my.
Sungguhpun Halizawati mengakui bahawa ada ketikanya dia memang amat merindui anak lelaki sulungnya itu. Kebetulan Hafiz, 20, adalah satu-satunya anak lelaki daripada 3 beradik selain Izasufiza, 18, dan Ezasufiqa, 16. "Apa yang anda lihat Hafiz di dalam Diari AF itulah diri Hafiz yang sebenarnya. Dia memang seorang anak emak kerana dia bukan saja rapt dengan saya tetapi gemar berkongsi apa jua perkara dengan saya. Dia juga cukup rapat dengan adik-beradik perempuannya yang lain. Kedua-dua mereka juga amat merindui Hafiz dan selalu bercakap tentang betapa sunyinya mereka apabila abang mereka tiada di rumah," katanya. Ketiadaan Hafiz sememangnya amat dirasai keluarganya terutama dalam menyediakan pelbagai juadah yang kreatif menerusi resepi yang direka serta diciptanya sendiri. Malah, dia juga bijak mengubah-suai resepi yang telah sedia. "Hafiz memang suka memasak malah dia juga rajin menghabiskan masanya di dapur untuk mencuba sesuatu masakan. Seperti seorang chef atau tukang masak, dia akan berusaha untuk membuat apa jua masakan. "Misalnya, dia jadikan mi segera sebagai pancake, ikan sardin ala Hafiz malah percaya atau tidak, dia pernah menyediakan ayam yang dimasak dengan Coke! "Cara dia masak lebih kurang sama dengan Ayam Masak Kicap. Cuma kicap itu diganti dengan coke. Rasanya pun lebih kurang sama. Tak tahulah dari mana dia dapat idea tu tapi, boleh tahan jugalah rasanya.
"Satu lagi kelebihan Hafiz ialah dia pandai menyediakan masakan tradisional Melayu Sarawak iaitu Umai. Satu lagi yang sedap ialah sambal belacan yang Hafiz buat. Setiap kali hendak makan sambal belacan, Hafizlah yang akan membuatnya," kata ibunya itu.
Halizawati bangga pencapaian Hafiz
Menceritakan lebih lanjut tentang Hafiz, Halizawati berkata, Hafiz yang pernah bekerja di sebuah stesen Petronas milik sanak saudaranya di Kuching, Sarawak sewaktu menunggu keputusan SPM, sememangnya seorang yang gemar menyanyi. "Minatnya terhadap bidang nyanyian memang cukup mendalam. Jadi, bila dia cakap dia hendak cuba nasib dengan menyertai pertandingan AF, saya tidak berupaya untuk menghalang. "Sebenarnya Hafiz pernah pergi uji bakat AF pada musim lalu. Tapi masa itu, rezeki berpihak pada Stacy. Tahun ini, dia cuba lagi dan Cikgu Syafi menyedarinya yang Hafiz pernah datang ujibakat dalam musim AF yang lalu. "Akhirnya selepas melepasi satu demi satu tahap ujibakat, Hafiz berjaya juga menyertai program AF7 pada kali. Saya rasa, memang tuah kali ini berpihak padanya. Sebab, kalau ada bakat saja tetapi tidak ada tuah, semua tidak boleh jadi juga," katanya.
Sambung Halizawati lagi, melihat Hafiz berjaya melayakkan diri sebagai salah seorang pelajar Top14 di AF7, sudah cukup membuatkan hatinya berasa cukup gembira. "Gembira sebab dia berjaya mencapai apa yang diimpikan selama ini. Tetapi, sebagai ibu, kalau boleh saya juga ingin melihat dia melanjutkan pengajian di Institut Pengajian Tinggi Awam atau Swasta. "Bukannya apa. Kalau boleh saya ingin dia menjadi penyanyi yang berilmu serta mempunyai pendidikan yang tinggi. Semua ini untuk kebaikan dia juga. Jadi, saya harap selepas dia berjaya penuhi impiannya itu, dia akan melakukannya untuk saya pula," katanya lagi.
Halizawati juga bangga melihat pencapaian Hafiz di AF7 yang sentiasa cemerlang setiap kali beraksi di dalam konsert mingguan. "Walaupun pada awalnya saya bimbang dia tidak dapat membawakan lagu seperti Toyol dan Mat Disko tetapi saya sendiri tidak sangka yang dia boleh membawakan kedua-dua lagu itu dengan begitu baik sekali. "Saya juga bimbang kalau-kalau dia dibayangi Mila menerusi lagu Terlanjur Cinta tetapi dia berjaya meletakkan dirinya pada tahap yang sama dengan Mila.
Cuma saya harap, Hafiz akan diberi peluang untuk membawakan lagu I Believe I Can Fly kerana lagu itu adalah lagu kegemaran Hafiz dan dia sering membawakannya dalam mana-mana persembahan di Kuching, Sarawak," katanya.
Halizawati juga gembira melihat Hafiz melayari kehidupan bersama kawan-kawan serta tenaga pengajar yang juga keluarga barunya di AF7. "Setidak-tidaknya ia boleh mendidik Hafiz menjadi seorang yang berdikari. Saya juga suka bila Hafiz rapat dengan Isma. Sebab Hafiz tidak ada kakak dan Isma dapat menjadi kakak yang baik buat Hafiz. Saya juga sedih bila Obri dan Sidi terkeluar kerana kedua-dua pelajar ini juga agak rapat dengan Hafiz sewaktu berada di akademi," katanya.

petikan dari : Hafiz AF Idol Zone

Tuesday, April 21, 2009

An Open Letter to Principal Tiara

Assalamualaikum Principal Tiara

We, Fans and Friends of Hafiz would like to express our deepest frustrations and our dissatisfaction on the song selected for our dear Hafiz this week ie a long winding hip hop rap song Kau Punya Aku by Malique featuring Najwa. We watched the diary tonight and we noticed that even you, PRINCIPAL TIARA is unsure who Najwa is! How come? tsk tsk tsk looks like someone is not doing her homework ~~

Have you even listened to that song? The whole song? Dont you take part in the selection of songs for your students or you just leave that job to someone else. Principal Tiara, Malique the professional hip hop rapper sounded like he was READING from a script in that song with just 1 single note. wawawawa ... So with that, what are your expectations from Hafiz? What more can an amateur student like Hafiz do to improvise that song to make it better?! What I am trying to tell you here is even though this is a good song :: IT IS NOT SUITABLE FOR A COMPETITION.

Have you ever gone through the list of songs that has been sung by the individual students? Have you even noticed that HAFIZ had been getting songs that are just TOO OLD for him? The only song that was hip and current was his 1st song which was also HIS CHOICE, Lagu Kita. He performed excellently. Juries were impressed, audience applauded, even you enjoyed and was proud of his performance and you even awarded him the Pelajar Cemerlang award that 1st week, remember?

Tonight's diary showed you commenting on Hafiz saying that this was not his best performance. He could do better than that. OF COURSE HE COULD DO 10 TIMES BETTER THAN THAT IF YOU COULD ONLY GIVE HIM A FAIR CHANCE, A GOOD SONG LIKE YOU HAVE ASSIGNED TO THE OTHER STUDENTS.

Do you actually think that this hip hop song is a challenge for his Hafiz' vocal? Havent you been listening to the comments made by the juries? A MORE CHALLENGING SONG FOR HAFIZ! Or are the juries to be ignored. Just accessories to beautify the Dewan? So which part of the song, to your professional knowledge, Principal, is the real deal that could challenge Hafiz' vocal?

Principal Tiara, this is not helping Hafiz at all. Back to the recent bout of favouritism and biasness in the academy, its slowly revealing the fact that it is true, isnt it? Instead of helping Hafiz to menuju puncak, it seems that the academy is trying to push Hafiz down with all these songs!

Hafiz' Fans and Friends sound like we are forever complaining, displeasure about this and that. Do you receive complaints and whines from other fans, Principal Tiara? If you do, arent you going to attend to the complaints and try to rectify the problems? If you dont, doesnt it show that only Hafiz had been treated unfairly thus the complaints? We all know its impossible to make everyone happy! This is not so much about being happy or self satisfaction or craving for special treatment. Hafiz is not desperate for love and affection in the academy. This is all about being fair! Never mind the minimal airtime for Hafiz, never mind the teachers' sour faces when Hafiz receives positive comments from juries, its OK that he doesnt receive the best student award anymore, these do not affect his votes.

Principal Tiara, we appreciate that the academy acknowledged Hafiz as a versatile singer. For 6 weeks, he has proven that whatever songs of whatever genre that was slapped on to him, he managed to deliver well even though he struggled a bit during the last concert. After 6 weeks, dont you think its time to give him a break, Principal? Dont you think he has given enough and worked hard enough to prove that he truly is a versatile entertainer? Dont you realise that he had been struggling so hard trying to make the best out of some unheard of songs which made even the original singer proud?

We were so happy to hear that AF7 is being headed by a lady. Not any other lady but you, Tiara Jacquelina. Personally, I had always looked up to you as a very intelligent and sophisticated lady. We thought you could bring changes and transform the traditional ways of twisting the drama to sway votes to something more intelligent ... and we are still waiting.

All we ask for is, if you could give a popular current hit song to a student whose voice you know suits the song perfectly well, could you also give Hafiz that chance too? He deserves a good song too dont you think so? I believe its not too late to change his song this week. Could you please look into it, Principal? If the other students can get a song of their preference by their idol singer, so can Hafiz right?

Hafiz Akademi Fantasia 7


Note: This letter was left as an anonymous comment at the previous entry, 'Aunty Jade reviews concert 6!' I have taken the liberty to publish the letter in full for Datin Sri Pengetua's attention, and also that of the Faculty and Production.

The author of this letter posted the original at the blog hafizfc.blogspot.com and the original can be found at this entry.

petikan dari : mr.manager.blogspot.com

David Archuleta di KL





Kiut sangat si Naib Juara American Idol tahun lepas David Archuleta apabila menggayakan baju Melayu dan lengkap dengan sampin. Nampaknya David amat teruja semasa berada di Malaysia lebih2 lagi popularitinya melebihi juara dan peserta2 lain. Tahniah David!!!!


gambar dari budiey.com - TQ

Monday, April 20, 2009

Hafiz - I believe I can fly 2006

video

Hafiz sememangnya berbakat. Hafiz menyanyi semenjak dari bangku sekolah lagi. Video ni di ambil ( pakai handfon je ) semasa persembahan Hafiz di Hari Guru tahun 2006 di Sekolah St.Joseph Kuching. Masa ni Hafiz tingkatan lima, nampak kiut pakai baju uniform, kurus sikit & rambut pun tak kembang sangat macam sekarang. Nikmatilah suara bakal Juara AF7 tahun ni..

Sunday, April 19, 2009

Ulasan Konsert ke-6 AF7













Qhaud Pelajar Cemerlang Tetapi Tersingkir !!!!


Itulah realitinya, Qhaud yang menunjukkan persembahan yang paling mantap semalam telah menjadi mangsa tidak professional pengundi yang buta seni, sama seperti nasib Rubisa & Zizi. Sebaliknya Yazid yang yang KONSISTEN SUMBANG di sepanjang 6 konsert AF7 sentiasa mendapat sokongan padu pengundi-pengundi ini. Bilakah transformasi Yazid akan menjadi realiti? Adakah fanclub Yazid akan berjuang berhabis-habisan dengan wang ringgit untuk menJUARAkan Yazid di AF 7?


Yang akan menjadi mangsanya adalah Yazid sendiri. Saya amat faham dengan perasaan Yazid, sebab itulah Yazid rasa DOWN sepanjang 2 minggu ini kerana dia sedar, dia adalah pelajar yang paling lemah di dalam fakulti. Tetapi sifat lurus bendul Yazid telah memancing undi diluar jangka. Walaupun menyanyi dengan tiada emosi, off pitch, pitching out dan kelemahan2 lain tetapi sebaliknya ini tidak menjadi kelemahan di telinga penyokong fanatik Yazid. Mereka tetap mengundi.


Mengapa saya berkata ia akan memalukan Yazid ? Bayangkan kalau Yazid di angkat menjadi juara, bagaimana Yazid hendak menghadapi realiti industri hiburan yang amat mencabar di luar sana? Pastinya Yazid akan menjadi kutukan di media kerana tidak berjaya memberikan persembahan yang baik apabila diundang di mana-mana majlis atau konsert. Akhirnya nasibnya akan seperti juara sebelum ini yang hilang entah kemana kerana atas undi kasihan!! Sepatutnya Yazid yang keluar semalam bukan Qhaud.


Well, nasi telah menjadi bubur, Qhaud tidak sepopular Yazid dan mungkin tidak menonjol dari segi personaliti walaupun mempunyai vokal yang mantap dan tidak pekak nada. Lepas ni siapa pulak yang menjadi mangsa? Mungkin Aishah dan Claudia ! Kita tunggu dan lihat.


LAGU BONUS ( I Want To Break Free / Queen & What I've Done / Linkin Park )

Saya rasa sepanjang konsert berlangsung semalam, ada sesuatu yang tidak kena pada sistem bunyi. Bunyi macam tenggelam timbul dan seolah2 microphone tidak berfungsi dengan baik. Semasa lagu bonus, bunyi muzik lebih nyaring dari vokal pelajar. Pada saya tiada apa yang menarik dengan lagu bonus ini. Nampak masing2 berusaha namun suara mereka tidak blend dengan muzik.


LAWAK JOZAN

Keletah Johan dan Azizan amat mencuit hati. Ini gimik yang terbaik sepanjang konsert AF7. Mereka ni gila, selamba, poyo tapi brilliant ! Mereka benar2 pandai memanfaatkan masa yang singkat tapi memberi lawak yang padat dengan unsur komidi. Tahniah JOZAN !


PENILAIAN PERSEMBAHAN PELAJAR :


AKIM ( Aurora / Estranged )

Kenapa dengan Akim? Semasa sesi latihan di akademi persembahan Akim amat bagus sekali. Tetapi persembahan semalam boleh dikatakan kurang menyerlah sebab suara Akim langsung tidak blend dengan muzik. Key yang Akim guna tidak sama dengan key muzik yang dimainkan. Akim nampak terlalu bersungguh-sungguh tetapi tidak memberi hasil yang diharapkan. Dari segi persembahan amat bagus sebab Akim bijak menggunakan ruang pentas, malangnya tahap persembahan Akim jauh ketinggalan dengan standart konsert ke-6 ini. Malah persembahan Akim dalam konsert2 sebelum ini jauh lebih baik.

5.5/10


ARIL ( Yang Pernah / Estranged )

Persembahan memang tip top! Energetic, pandai berinteraksi dengan penonton di dewan tetapi tidak kepada penonton di rumah. Aksi slide, terbaring, terlentang, mengereng memang VASS tapi OVER DOING! Ia tidak sesuai untuk dilakukan di pertandingan sebegini. Bila tenaga terlalu banyak digunakan lama kelamaan Aril jadi PANCIT dan telah mengganggu vokal Aril. Projection suara Aril tidak begitu kuat dan tidak stabil. Kalaulah Aril pandai menjaga stamina dengan tidak terlalu fokus dengan gerak tari mungkin Aril boleh memberi lebih baik dari semalam.

6/10


HAFIZ ( Pak Belalang / Kristal )

Persembahan Hafiz tidak sehebat persembahan sebelum ini. Mungkin lagu ini kurang mesra telinga dan tidak sebagus lagu2 pelajar lain. Masalah micophone menyebabkan low note Hafiz kurang kedengaran. Persembahan tetap mantap dan Hafiz boleh dikatakan pandai menari. Gesture serta pergerakan tubuh badan selari dengan muzik dan gabungan suara Hafiz dengan Lan vokalis Kristal agak serasi. Satu yang istimewanya pasal Hafiz ialah suara Hafiz tidak pernah sumbang baik semasa membawakan lagu rancak atau perlahan.

7/10


CLAUDIA ( Keindahan Pantai / Kristal )

Transformasi penampilan Claudia jelas kelihatan. Dengan gigi yang baru serta gaya rambut yang ranggi telah mengubah diri Claudia lebih matang dan berimej penghibur. Sebuah persembahan yang bertenaga, kawalan suara yang bagus serta komunikasi yang baik dengan audience. Paduan suara Claudia dengan Lan juga serasi. Peleknya Juri Edry kata dia tidak suka VISUALLY apabila melihat Claudia. Tak cantik ke? Sekali lagi Edry cuba membuat kontroversi!

6.5/10


ISMA (Salah /Cokelat )

Isma sememangnya tidak sesuai dengan konsep band sebegini. Isma macam terlalu mencuba untuk menjadi part of the band menyebabkan dia tidak natural. Suara gemersik Isma lebih sesuai untuk slow number. Tapi tak apa sekurang2nya Isma mencuba dan percubaannya agak menjadi. Sebuah persembahan yang mudah dilupakan.

6/10


AISHAH (Segitiga /Cokelat )

Lontaran suara Aishah amat jelas. Penampilan baru Aishah terutama rambut amat menarik. Cuma saya lebih suka gigi Aishah yang lama yang lebih cute! Tahu tak kos transformasi GIGI Aishah dan Claudia adalah RM 30 ribu seorang??? Terkejut kan? Berbaloi ke kalau Aishah & Claudia tersingkir dan tidak dapat beraksi di final nanti? Tapi takpe ASTRO kan byk duit! Hahaha Cuma saya rasa lebih baik kalau “transformasi Mewah” sebegini dihadiahkan apabila pelajar layak ke final! Betul tak? Kesian Isma, gigi Isma pun perlu ditransformasikan! Berbalik kepada penilaian persembahan Aishah, bagi saya satu persembahan yang agak baik kerana Aishah sudah berani untuk menari dengan rancak dan komunikasinya dengan band boys & Kikan vokalis Cokelat juga bagus.

6.5/10


YAZID ( Aku Di Halaman Rindu / Lefthanded )

Sayang seribu kali sayang, tone suara yang sedap milik Yazid tidak digunakan sebaik-baiknya. Ramai yang memiliki suara yang bagus tetapi tidak terpilih menjadi pelajar AF7. Yazid sepatutnya berterima kasih dan menggunakan peluang semaksima yang boleh. Jangan jadikan alasan gagap, susah dapat feel, tidak boleh fokus seperti yang dinyatakan Yazid di dalam diari, sebaliknya jadikannya sebagai cabaran untuk berjaya. Kita semua tahu Yazid memberi komitmen yang tinggi di dalam kelas namun masalah dalam diri Yazid menyekat Yazid untuk memberi yang terbaik. Lagu Nash ini memang susah, baik dari segi turun naik note yang tinggi dan rendah, ia juga memerlukan ketajaman vokal yang jitu. Sebenarnya Yazid agak berjaya menjiwai lagu ini namun masalah sumbang masih menghantui Yazid. Apa-apapun, saya harap Yazid lebih yakin untuk konsert ke 7 nanti.

4.5/10


QHAUD (Seruan /Lefthanded )

Alangkah kecewanya saya apabila Qhaud tersingkir! Qhaud merupakan salah seorang pelajar favorite saya. Sungguh malang bagi Qhaud apabila persembahan cemerlang beliau semalam tidak membawa apa2 makna. Ini adalah persembahan terbaik Qhaud. Voice control, showmanship, penghayatan, mimik muka semua nya bagus. Tapi kebangkitan Qhaud begitu lambat menyebabkan pengundi sudah tidak berminat untuk menunggu kecemerlangan persembahan Qhaud. Akhirnya Qhaud terpaksa berundur cara terhormat. Insyallah Qhaud boleh berjaya di luar sana. Kita akan ‘miss’ Qhaud di dalam diari kerana Qhaud antara pelajar yang ada karektor yang dapat menghidupkan suasana akademi setiap hari! Qhaud adalah pelajar pilihan saya untuk minggu ini.

7.5/10


BARISAN JURI

Saya masih kurang senang dengan kehadiran juri Edry dan Dato Khatijah. Kedua-duanya saya rasa kurang layak untuk menjadi Juri Tetap AF7. Setakat Juri Jemputan bolehlah. Mereka seolah-olah sudah hilang perkataan atau ayat untuk memberi komen. Tiap2 minggu sama sahaja komen yang diberi, tidak ada pembaharuan. Kalau setakat komen ; very good peformance, do more, good luck, skirt tak cantik, malu2, tak ada movement dll, tak payahlah jadi pengkritik tetap. Apa yang kita mahu biar pelajar dikritik secara technical seperti Shafinaz, Adibah Noor, Paul Moss, Ajai, Hetty Koesendang dan beberapa lagi juri yang bagus2 di musim2 yang lepas. Tetapi untuk Adlin, keep up the good work. Tanpa Adlin tak bernyawalah AF!


A.C Mizal

Dari musim lepas, kekurangan beliau boleh diterima. Namun bila melihat persembahan AC tahun ni, macam tak ada transformasi. Skrip AC begitu lemah. Lawak2 yang tak menjadi memburukkan lagi keadaan. Yang paling saya tak suka apabila AC kata AKADEMI ?? Lepas tu penonton jawab FANTASIA !!! Boring lah! Macam tagline AC Di mana??? ACDC ni! Bukan nak membandingkan beliau dengan Aznil tapi AC patut lebih bijak menukar cara berinteraksi untuk setiap konsert. Harap2 AC dapat improve hingga menjelang konsert akhir!


CARTA SEBELUM KONSERT

Isma 28%

Hafiz 19%

Yazid 13%

Claudia 11%

Aril 10%

Aishah 8%

Akim 8%

Qhaud 4%

CARTA SELEPAS KONSERT

Hafiz 20%

Isma 19%

Akim 11%

Aril 11%

Yazid 10%

Claudia 10%

Aishah 10%

Qhaud 9% Tersingkir



CARTA PILIHAN JEFBUJ

Qhaud 7.5/10

Hafiz 7/10

Claudia 6.5/10
Aishah 6.5/10
Aril 6/10
Isma 6/10

Akim 5.5/10

Yazid 4.5/10

Saturday, April 18, 2009

Cikgu suka siapa? Hafiz atau Aril.... kenapa ek???

video

Benarkah Hafiz Dianaktirikan?


Petikan : Teks oleh Ellyna Ali / murai.com


KUALA LUMPUR, 16 MAC 2009: Hanya disebabkan sedikit sedutan paparan Diari AF yang nampak seakan lebih mengutamakan beberapa pelajar tertentu di Akademi Fantasia Ke-7 (AF7), Hafiz kini dianggap seperti dianaktirikan di dalam akademi tersebut. Tidak cukup dengan itu, kesemua tenaga pengajar di akademi tersebut telah dituduh mengamalkan sikap pilih kasih apabila dilihat bangun untuk memperbetulkan kenyataan pengkritik sewaktu mereka menilai persembahan Aril dan Akim dalam konsert mingguan AF7. Bukan setakat itu saja, tenaga pengajar sekali lagi disalahkan apabila Hafiz diberikan lagu-lagu yang dianggap tidak begitu hits atau popular, padahal pemilihannya membabitkan perbincangan mereka bersama pihak produksi.

Hal yang sama turut berlaku apabila tenaga pengajar memilih pelajar lain sebagai pelajar cemerlang khususnya Aril yang telah menyandang gelaran tersebut sebanyak 2 kali kerana telah menunjukkan peningkatan yang semakin baik sepanjang minggu berada di akademi. Pelbagai kata-kata kurang enak yang kedengaran, kononnya tenaga pengajar sengaja berbuat demikian kerana mahu menonjolkan pelajar yang lebih mereka gemari semata-mata. Sungguhpun begitu, tiada siapa yang sebenarnya tahu apa yang dilalui Hafiz serta pelajar lain yang berada di dalam akademi itu selama 8 jam selepas mereka memulakan kelas mereka dari jam 9 pagi hingga jam 5 petang setiap hari.


Malah, tidak siapa juga yang tahu bagaimana bertungkus-lumusnya tenaga pengajar menumpukan perhatian terhadap mereka semua untuk memastikan mereka berjaya menjadi pelajar AF7 yang dikagumi setiap minggu. Dalam hal ini, tidak timbul sama sekali soal sikap pilih kasih, pilih bulu atau siapa yang paling banyak mendapat layanan yang istimewa daripada tenaga pengajar di dalam akademi tersebut. Namun, beberapa sedutan drama yang sentiasa dipaparkan di dalam Diari AF telah berjaya mencetuskan persepsi yang berbeza. Sumber daripada pihak produksi AF7 sendiri mengakui bahawa apa yang dipaparkan di dalam Diari AF hanyalah sedutan daripada beberapa elemen-elemen menarik yang berlaku setiap hari di akademi.


"Untuk memaparkan kesemuanya adalah satu benda yang mustahil. Dengan waktu yang terhad inilah kita cuba gabungkan kesemua elemen-elemen menarik yang terdapat di dalam akademi. "Jadi, apa yang ditonton itulah hanyalah cebisan daripada apa yang sudah kita gabungkan daripada kesemua rakaman yang diambil sepanjang hari di akademi. Proses ini berlaku setiap hari. "Mungkin ada yang bertanya mengapa tidak kami cuba paparkan pengajian mereka di kelas dengan lebih banyak lagi. Kami pernah cuba tetapi apa yang dimahukan penonton secara majoritinya dan bukanlah pengajian mereka di akademi semata-mata. "Tetapi, bagaimana mereka melalui kehidupan di akademi setiap hari. Bagaimana mereka menyesuaikan diri di antara mereka. Bagaimana emosi mereka pada waktu itu. Inilah yang sebenarnya yang penonton mahukan. "Kami sedar keadaan ini telah menampakkan Hafiz seolah-olah seperti sedang dianaktirikan tenaga pegajar tetapi hakikatnya ia sama sekali tidak berlaku tetapi inilah sebahagian daripada rencah program realiti AF," kata sumber itu lagi.


Apapun, sepanjang berada di akademi, Hafiz sentiasa dilabel tenaga pengajar sebagai seorang pelajar yang sentiasa konsisten, mudah menyesuaikan diri dengan apa jua keadaan, versatile serta mempunyai bakat menyanyi yang semulajadi. Berikan apa saja lagu kepada Hafiz, kebanyakan tenaga pengajar tahu bahawa Hafiz mampu melakukannya dengan baik. Bakat Hafiz sebenarnya telah ditemui Cikgu Syafi sewaktu Hafiz menghadiri ujibakat di Kuching, Sarawak. Begitu kagum dengan bakat Hafiz, Cikgu Syafi telah melabelkan Hafiz sebagai Guy Sebastian Malaysia serta menyifatkan Hafiz sebagai salah seorang pelajar yang bakal memberikan kejutan di dalam AF7. Ternyata ramalan Cikgu Syafi terhadap Hafiz sangat tepat. Sekarang ini, terletak kepada pelajar lain pula untuk mencapai tahap yang sudah dicapai Hafiz. Atas sebab itu, gelaran pelajar cemerlang diberikan kepada pelajar yang lemah tetapi berjaya menunjukkan peningkatan yang baik dari masa ke sama.

Monday, April 13, 2009

ULASAN KONSERT AF KE-5

AIRIL TUNJUK TARING!

Itulah yang boleh saya katakan untuk konsert ke-5 ini. Mungkin lagu yang bagus dan pasangan yang serasi membuatkan persembahan Airil begitu menonjol sekali. Walaupun saya kurang suka dengan vokal Airil namun lagu ini amat sesuai dengan vokal Airil. Tahniah Airil. Orang yang turut membantu Airil untuk kecemerlangan ini semestinya Marsha! Lagu sebegini memang makanan Marsha. Kedua-duanya saling membantu sama lain membuatkan lagu ini seolah2 milik mereka.

Walaubagaimanapun kecemerlangan Airil masih tidak dapat menenggelamkan kecemerlangan Hafiz buat kali ke-5. Ketiga-tiga Juri tetap berpihak kepada Hafiz! Mungkin antara Hafiz dan Mila kurang ada keserasian namun ini tidak menghalang Hafiz untuk cover line apabila ada sesetengah part verse Mila yang ke laut sedikit bak kata Juri Adibah Nor. Hafiz tidak terpengaruh dengan kelemahan pasangannya. Tahniah sekali lagi Hafiz.

Di dalam c@15 ramai yan perasan tenaga pengajar lebih teruja dengan Airil hingga membuatkan cikgu2 terlompat2 dan bersorak apabila mendapat pujian dari para juri, tetapi tidak pada Hafiz. Mereka kata nampak sangat cikgu2 tu bias atau prejudice dengan pelajar. Sejak minggu lepas apabila Airil dikritik teruk hinggakan cikgu sanggup sambar microphone untuk membidas juri. Perbuatan sebegini harus dielakkan. Apakah perasaan pelajar2 lain apabila melihat gelagat cikgu mereka yang begitu ghairah terhadap pelajar favorite mereka?

Well, ini lah drama yang AF buat sesuai dengan rancangan ini yang penuh dengan kezutan dan kontroversi. Inilah juga rencah2 serta resepi yang menyebabkan rancangan Akademi Fantasia merupakan rancangan yang paling popular di Malaysia. Demam AF memang tidak pernah kebah. Malah di dalam laporan Majalah Aksi menyatakan penonton AF telah mencecah 1 juta penonton!!! Tahniah Astro! Siapa kata AF telah hilang taring?

Selepas menonton konsert saya telah menunggu keputusan sms sehingga pukul 11.45 malam dan ini adalah keputusannya ;

AIRIL 25% HAFIZ 23% AISHAH 15% AKIM 12% QHAUD 9% CLAUDIA 9% YAZID 4% DAN ISMA 2%.

Terkejutkan? Selama ini Isma yang mengungguli carta tetapi untuk konsert ke-5 Isma jadi tercorot! Kenapa ya? Adakah disebabkan perbuatan “sumbang’ di atas pentas bersama suami? Kalau kita lihat di c@15 berpuluh2 sms masuk mengutuk perbuatan tersebut. Bagi saya ini bukan salah Isma tetapi si suami yang begitu rakus dan cuba menunjuk perasaan yang begitu mendambakan sang isteri yang lebih sebulan telah ditinggalkan. Malangnya Isma pulak yang menjadi tempiasnya. Kesiankan! Bagi saya tak ada masalah, lain orang lain pandangannya. For me its natural! Tak ada apa2 yang perlu saya komen.

Kadang2. kita harus faham. chatters selalunya amat sensitif. Silap sedikit mereka akan menghukum pelajar. Macam kes Claudia dalam diari, apabila diusik anak si kutip tu yang Claudia suka Qhaud, terus Claudia dituduh GEDIK, gatal, mengada2, tak sedar diri dah beranak bersuami dan macam2 lagi. Adilkah untuk Claudia digelar sebegitu? Yang sebenarnya tiada apa2 yang berlaku cuma gurauan semata2. Hopefully pihak produksi harus bertindak lebih bijak, jangan semata2 untuk menaikkan rating AF, pelajar yang menjadi mangsa.

Ulasan persembahan :


ISMA / ZUL 2BY2

Ini lagi satu contoh lagu yang kurang sesuai dipertandingkan untuk level Akademi Fantasia. Kalau Pertandingan Bintang Klasik atau Pertandingan nyanyian lagu era 70-80an bolehlah. Bagaimana Isma hendak bersaing dengan lagu duet berhantu yang meletup2 di radio di era 2000 ini? Mungkin pakcik & makcik suka tetapi bagi anak muda mereka lebih teruja dengan lagu yang berentak masa kini. Vokal Isma bagus tetapi tiada kelainan dalam setiap konsert. Saya kurang setuju dengan Juri Adibah Nor mengatakan suara Isma tidak ada mirip Dato Siti. Cuba pejamkan mata dan bukakan telinga, pasti terdetik di hati suara siti kah itu? Memang tidak dapat dinafikan suara Isma mirip suara Dato Siti. Bila menyanyikan lagu milik Dato Siti ni, memang sah suara mereka sama. Saya harap lain kali jangan memberikan lagu Dato Siti kepada Isma kerana Isma harus mempunyai identiti suara tersendiri. Contohnya Claudia, saban minggu tone suara Dayang seolah2 telah hilang dari Claudia.

5/10

AKIM / FARAH

Kemunculan Akim sememangnya dinanti2kan oleh peminat Akim. Suara sorakan untuk Akim menggamatkan dewan. Akim bermula dengan baik. Suara Akim penuh keyakinan. Kemunculan Farah amat membantu persembahan Akim dan gandingan suara mereka agak serasi. Seperti kata juri pergerakan Akim tidak natural, nampak sangat Akim terlalu berhati2 takut2 geraktarinya tidak selari dengan Farah. Saya amat berpuas hati dengan persembahan Akim yang nampak ada peningkatan.

6/10


QHAUD / HELIZA

Ini bukanlah lagu favorite saya, jadi bila Qhaud dan Heliza gagal membawanya dengan baik, lagilah saya tak suka lagu ini. Dari sesi latihan di diari lagi saya boleh nampak kedua2 mereka memang tidak ada keserasian. Muka selamba Qhaud semasa menyambut Heliza datang sudah memberi clue gandingan mereka tidak akan berjaya. Semasa konsert, Qhaud nampak bersungguh2 sangat untuk membawakan lagu ini, sementara Heliza pula gagal membawa lagu ini dengan baik. Hasilnya persembahan mereka hambar dan tidak menarik perhatian penonton lebih2 lagi barisan juri. Saya rasa agak terkilan dengan Juri Adibah Nor yang menyatakan nyanyian Heliza sumbang dan sepatutnya ini tidak harus berlaku. Adibah sepatutnya memberi komen kepada pelajar sahaja bukan penyanyi jemputan. Adibah perlu professional. Adibah juga memberi komen yang sama kepada Mila. Saya rasa persembahan Qhaud yang palng teruk semasa konsert ke-5 ini namun undi menyebelahi Qhaud dan dia terselamat dari disingkirkan.

3.5/10


HAFIZ / MILA

Hafiz memang nak menang dalam pertandingan ini. Lihatlah di Diari, jarang kita lihat si Hafiz tidur ke, makan ke, main2 ke atau bergurau dengan kamera yang membingitkan telinga tu. Tapi peleknya tak jadi pelajar pilihan tenaga pengajar untuk pelajar cemerlang pulak ye??? Sebaliknya yang main2, terlompat sana sini, usik2 orang, bagus pulak di mata cikgu. Biarlah… yang penting bagi saya PELAJAR CEMERLANG PILIHAN JURI! Kalau tiada undian SMS atau Jari Menjadi Juri pasti Hafiz dah bawak balik hadiah2 tu! Menyentuh pasal vokal Hafiz, ya, sungguh mantap dan penuh versatility! Sayang lagu ini tidak banyak high note, sebaliknya note2 yang mendatar sahaja. Terdengar juga ada juga verse2 yang Mila bawakan sumbang tetapi Hafiz amat bijak cover dan menyebabkan kelemahan Mila tenggelam begitu sahaja. Kejayaan duet ini juga diperkuatkan lagi dengan lakonan walaupun ringkas namun memenuhi kehendak feel lagu ini. Untuk konsert kali ini Hafiz tetap juga menjadi pilihan Juri disamping Airil.

8/10

CLAUDIA / VINCE

Inilah yang dinamakan keserasian atau chemistry. Paduan suara mereka amat manis sekali. Keyakinan Claudia di pentas memang tidak dapat dinafikan. Aksi Claudia seolah2 dai menghibur penonton di rancangannya sendiri. Tidak banyak masalah pada persembahan Claudia. Cuma yang dapat saya rasakan ialah kemunculan Claudia tidak begitu menonjol seperti rakan2 lain terutamanya Airil,Akim & Hafiz. Saya tidak terkejut bila Claudia tidak akan ke final sama nasib seperti Rosma AF1, Ayu AF3, Yazer AF3, Aizat AF 5 dan beberapa orang pelajar lagi yang mempunyai kualiti suara yang bagus tetapi tidak ada wow factor untuk memancing undi.

6.5/10



AISHAH / ALIF AZIZ

Sangkaan saya meleset. Saya begitu teruja menunggu kemunculan Dafi, tuan punya lagu tersebut. Tetapi yang muncul adalah penyanyi popular dari Singapura yang terkenal dengan lagu sayang,sayang,sayang Alif Aziz ( Juara Realiti TV ANUGERAH di Singapura ). Bagus sekali drama yang dirancang di mana Alif selaku peminat dari bawah yang ingin berduet dengan Aishah! Pemberian loket dan menyuapkan cheese tart kepada Aishah sungguh romantis! Dari segi persembahan bagi saya sederhana sahaja. Lagu ini langsung tidak memberi impak apa2 kepada Aishah. Lagu ini terlalu santai dan tidak menguji tahap vokal Aishah. Berbanding dengan lagu pelajar lain, lagu Aishahlah yang paling tidak sesuai untuk dipertandingkan. Walaupun Aishah membawanya dengan baik namun tidak ada apa2 yang istimewa untuk menampilkan muzik Aishah. Fakulti seharusnya menyahut seruan Juri untuk memberi lagu yang benar2 mencabar pelajar. Lagipun ini adalah konsert ke-5! Lagu ini lebih layak untuk lagu bonus pelajar!

5/10


YAZID / YAZER

Hancur! Itulah yang dapat saya katakan. Suara mereka tidak ada keserasian. Ini lagu pop rock tetapi Yazid bawa style balada. Cikgu Syafi dan Cikgu Siti Hajar telah beberapa kali menegur Yazid supaya jangan melenggokkan lagu cara balada tapi tetap keluar jugak lenggok tu masa konsert. Energy & stamina kurang menyebabkan Yazid agak siksa untuk menarik suaranya. Mungkin juga aksi yang Yazid yang ‘terlebih sudah’ menyebabkan Yazid hilang fokus. Nasib baik ada Yazer yang menjadi penyelamat. Yang peleknya setiap konsert Yazid mendapat komen negatif dari Juri tetapi Yazid tetap menjadi favorite dan sentiasa berada dalam top 5! Saya pasti kalau inilah keadaannya tidak mustahil Yazid bakal ke final nanti. Kes Yazid ni sama seperti Toi AF6 dan Aswad AF5. Mana mereka sekarang ekk???

4.5/10



AIRIL / MARSHA

Bagus Wokkkkkkk! Inilah contohnya paduan suara yang serasi dan memberi impak kepada semua. Walaupun Airil nampak ‘melampau’ dengan aksi2 yang berahi dengan Marsha tapi ia amat sesuai dengan lirik lagu ini. Saya tahu ramai yang menyampah dengan aksi si Airil tapi bagi saya itulah sepatutnya yang Airil lakukan untuk menghidupkan karektor dalam lagu ini. Tahniah Airil. Pun begitu, komen Juri cara Airil membawa lagu ini terikut2 dengan penyanyi asal. Tak kesahlah… janji penonton suka, betol tak wok??? Tapi kalau Adibah jadi pasangan Airil malam tu, Airil buat juga aksi tu ke ??? ( pk pk lah sendiri! )

8.5/10



SIDI / ZAHID

Zahid adalah penyelamat bagi persembahan terakhir dari Sidi. Tanpa Zahid tak taulah bagaimana Sidi nak menarik hati pengundi dengan persembahan yang sentiasa mendapat komen pedas dari Juri. Walaupun Zahid berjaya menyelamatkan Sidi namun Sidi tetap tidak selamat dari penyingkiran. Seperti yang pernah saya nyatakan dalam posting saya yang lepas2, AF ni bukan gelanggang untuk Sidi. Gelanggang untuk Sidi adalah Bintang RTM. Di dalam Bintang RTM faktor yang paling penting adalah mutu vokal bukan populariti. Sidi merupakan antara vokal lelaki terbaik di dalam AF malah jauh lebih baik dari Yazid, Isma dan Airil yang sentiasa mengungguli carta. Malangnya Sidi tidak ada wow factor atau X factor untuk menarik pengundi yang terdiri dari remaja belasan tahun. Saya harap Sidi akan berjaya diluar sana dan Sidi harus ingat, Sidi keluar dengan maruah dan jangan toleh ke belakang, teruskan cita-cita Sidi untuk menjadi penyanyi rakaman di suatu masa nanti.

4/10

Carta Selepas Konsert

1.Isma-18%

2.Hafiz-17%

3.Yazid-15%

4.Akim-10%
5.Aishah-10%
6.Claudia-9%
7.Aril-9%
8.Qhaud-8%
9. Sidi - 5%


Carta Jefbuj

1. Airil 8.5/10
2. Hafiz 8/10
3. Claudia 6.5/10
4. Akim 6 /10
5. Isma 5/10
6. Aishah 5/10
7. Yazid 4.5/10
8. Sidi 4.5/10
9. Qhaud 4/10
gambar ihsan : Mr.Manager & klubbkidd.com