I made this widget at MyFlashFetish.com.

Thursday, August 13, 2009

QARIAH MALAYSIA, QARI IRAQ JUARA TILAWAH


KUALA LUMPUR: Qariah negara, Sharifah Hasif Fadzilah Syed Badiuzzaman dan qari Iraq, Usama Abdullah, masing-masing muncul johan Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Antarabangsa ke-51 di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini malam ini. Sharifah Khasif Fadzillah, 27, yang kali kedua menyertai tilawah Al-Quran antarabangsa memperoleh markah 94.75 peratus manakala Usama memperoleh markah 91.96 peratus. Qari Iran, Jafar Hadi Fardi Aghchay, yang memperoleh markah 91.92 peratus muncul naib johan dan qari Indonesia, Azhar Darma Djunaidi memenangi tempat ketiga dengan markah 91.71 peratus.

Qariah Thailand, Natipa Manasia yang memperoleh markah 88.46 peratus menduduki tempat kedua manakala Dayang Nurul Amalina Yahya dari Brunei Darussalam menduduki tempat ketiga dengan markah 86.21 peratus. Johan masing-masing menerima hadiah wang tunai RM13,600 (AS$4,000) berserta piala pusingan dan sijil penyertaan; naib johan RM10,200 (AS$3,000); ketiga RM6,800 (AS$2,000) dan keempat, RM3,400 (AS$1,000). Hadiah kepada pemenang qari disampaikan oleh Sultan Kedah, Sultan Abdul Halim Mua'adzam Shah manakala hadiah pemenang qariah oleh Sultanah Haminah Hamidun.

Turut hadir, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dan isteri, Puan Seri Norainee Abdul Rahman, serta Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom. Seramai 66 peserta terdiri daripada 42 qari dan 24 qariah dari 43 negara mengambil bahagian pada tilawah bertemakan "Wahdah Pemangkin Khaira Ummah" yang berlangsung sejak Rabu lalu.

komen jefbuj :


Alhamdulillah, syukur Qariah kita telah berjaya di peringkat antarabangsa malah mendapat markah tertinggi. Secara peribadi saya amat meminati Cik Sh.Qasif sejak beliau masuk dalam Akademi Al Quran. Sesungguhnya suara beliau amat memukau dan dapat memikat ramai penonton untuk mengikuti rancangan agama kendalian di Astro Prima. Tahniah buat Sharifah dan Malaysia. Sementara Qari dari Malaysia walaupun tidak mendapat tempat 3 ke atas namun beliau tetap memberi saingan senget kepada peserta lain.


Teringat masa zaman persekolahan saya dulu, saya amat aktif mengikuti Musabaqah Al Quran dari sekolah rendah hingga ke tingkatan lima. Saya telah beberapa kali bertanding ke peringkat negeri Sarawak. Pencapaian tertinggi saya adalah menduduki tempat ke-2 di peringkat Negeri Sarawak. Saya juga menjadi Qari jemputan untuk siaran Mari Mengaji di Radio RTM Sarawak pada setiap malam Jumaat.

No comments:

Post a Comment